26 ноември 2013 г.

Паниран карфиол


Обикновено, когато говорим за карфиол, си го представяме в туршия. Но пресният карфиол е също толкова вкусен и може да го приготвите и по-друг начин, освен на туршия. Малката ни дъщеря си го хапва пресен и е във възторг, когато го види. А е и полезен.
 Веднъж бях правила паниран карфиол, и си спомням, че въобще не допадна на моите домашни. 
И тъй като това беше отдавна, реших пак да опитам :)




За да приготвим паниран карфиол имаме нужда от:

1  глава карфиол

За панировката-

 2 яйца
1/2 чаена чаша светла бира
2-3 с.л.брашно
½ чаена лъжица сол
олио за пържене


СТЪПКИ:

1. Първо трябва да обработим карфиола, преди да го панираме. Начупваме го на розички, измиваме го добре и го слагаме във вряща подсолена вода за около 10 минути. Отцежда се, и вече е готов за панировката. 


2. Приготвяме си я и нея - в подходяща паничка чукваме двете яйца, добавяме бирата, брашното и разбъркваме добре, за да не останат бучки. Добавяме и сол.
3. В тиган (добре е да е по-дълбок), си сипваме повечко олио, потапяме карфиола в панировката и пържим до златист цвят. Отцеждаме върху готварска хартия, за да се оттървем от излишната мазнина. 
Вкусът на панираният карфиол не на всеки допада. В това се уверих, защото втори път моите отказаха да го хапват, не беше по вкуса им. За разлика от тях, на мен ми хареса. Страхотно мезе е както за чаша бира, така и за едно хубаво винце.





Няма коментари:

Публикуване на коментар