22 ноември 2013 г.

Питка за деня на християнското семейство

Един хубав празник, на който питката за мен е задължителна. Слънцето днес се усмихваше и галеше с последните си есенни лъчи. И как да не излезем навън и да не му се порадваме. Задължително минахме през църквата и си направихме една хубава разходка заедно с децата. Но ме чакаше работа, да замеся питка, да приготвя нещо за обяд и нещо сладичко разбира се. 



Попрегледах идейки каква да бъде този път питката, и реших да импровизирам, когато му дойде времето.

Замесих си тесто с продуктите:

500 мл. прясно мляко
1 кубче прясна мая
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
3 яйца ( 1 жълтък за намазване)
5-6 с.л. олио или зехтин
и около 1 кг. брашно




Винаги, когато правя питка си пресявам по килограм брашно, излишното прибирам за следващата питка :). Затоплям си около 150 мл. прясно мляко, в което слагам 1 ч.л. захар, 1 ч.л. брашно и кубчето мая и разбърквам. Докато чакам да шупне (да втаса) маята, в подходяща по-голяма тавичка си пресявам брашното. Правя си кладенче по средата, в което чуквам 2 яйца и 1 белтък, а жълтъка отделям в чашка за намазване на втасалата питка. Добавям солта, олиото, прясното мляко с вече втасалата мая и останалото мляко. Замесвам си средно меко тесто, което оставям да почине (да втаса) докато удвои обема си.


След което премесвам отново и съм готова да оформям питката. Вземете си любимата тавичка за питки и започнете да творите. Моята набързо я направих в следните стъпки:
Цялото тесто разделям на 2 по-големи топки и 4 средни. Двете ги разточвам, като върху едната намазана с олио поставям другата и режа на триъгълници, ето по-този начин.
 

После идва ред на 3 средни топки, разточени и поставени една върху друга, и оформени по-този начин.


Последната топка разточваме и с помоща на чашка изрязваме кръгове и си правим розички, които нареждаме в средата на питката.


Питката е готова, 


но трябва да втаса още веднъж.


Намазваме хубаво с жълтъка (разбит с малко олио и прясно мляко или вода).


Вече можем да я сложим в затоплената фурна и да я печем до златисто на около 180 градуса.
Когато е готова, намажете я с масълце и покрийте да обиколи нивата както казват :) 
След което си я похапнете с апетит. 
Тази питка се хареса на всички у дома, Вили каза, че тази била най-вкусната от всичките ми до сега. А дребосъчката Дари хапваше цяла вечер само от нея. Бях доволна, че им се хареса, въпреки, че на вид имаше още какво да се желае. Е, човек се учи с практиката нали :) Ето и едно парченце за вас!

2 коментара:

  1. Благодаря! Сръчни ръчички, богата фантазия! Жива и здрава да сте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, да Ви се връща :) Щастлива съм, че намирате по-нещичко полезно тук! Поздрави :)

      Изтриване