27 ноември 2013 г.

Мусака с кус-кус


Закуската беше кус-кус. Но тъй като явно съм сложила повечко, а и децата май не бяха много гладни, кус-куса ми остана. Никой повече нямаше да го хапва, и реших в нещо да го оползотворя. Пак се поразрових в нета и попаднах на мусака с кус-кус. Резервирано се отнесох (за кой ли път :) ) към тази мусака, но нямаше как, имах кус-кус, който щеше или да отиде в кофата за боклук (а храна не се хвърля, особено ако не е развалена), или трябваше да променя вида и, за да се изяде. И ето я : 


И се оказа вкусна дори.

Продукти:

2 ч.ч. кус кус сварен
1 с.л. масло (или маргарин)
750 г. кайма (може и по-малко)
1 глава лук кромид стар
2 бр. домати (или доматено пюре)
3 броя яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 връзка пресен  магданоз
150 г. сирене
50 г. кашкавал
сол, черен пипер на вкус  

   СТЪПКИ:

 

 1. Кускусът се сварява и отцежда и докато е горещ  добавяме маслото (маргарина). 

 


2. В мазнината запържваме каймата и ситно нарязания лук. Добавяме нарязаните домати, магданоза, черният пипер и сол на вкус.

 3. Тавичката се намазнява. Разстиламе на дъното слой кус-кус, отгоре  каймата и отново кус-кус.

 4. Настъргваме сиренето и заливаме със сместа от яйцата и прясното мляко.

5. Печем в умерено силна фурна. По желание, когато е готова мусаката, отгоре настържете кашкавал и върнете във фурната, за да се разтопи. 

Поръсете с нарязан на ситно магданоз при поднасяне.

Надявам се и на вас да се хареса, и ще ми е приятно ако видя положителни коментари за нея!










2 коментара:

  1. Да много вкусна мусака става!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, въпреки че е въпрос на вкус и на някого не би допаднала. Но определено е вкусна и така!

      Изтриване