21 ноември 2013 г.

Домашни меденки


Най-лесните и най-вкусни домашни меденки!
Препоръчвам ви ги горещо. 
Винаги ги приготвям в двойна доза, но никога не ни стигат.



Продукти:

За 1 доза -


1 яйце
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 к.л. канела
1 равна ч.л. сода за хляб
2 с.л. мед
2 ч.ч. брашно
мармалад за слепяне (или друг подходящ по избор)



  СТЪПКИ:

1. В подходяща купа чукваме яйцето и прибавяме захарта, объркваме добре с вилица.
2. Прибавяме олиото, канелата и меда. Объркваме всичко добре отново с вилица (или лъжица).
3. Пресяваме си брашното и го добавяме по-малко към сместа, заедно със содата.
4. Объркваме добре всичко, получава се лепкаво тесто. Оставяме го в хладилника за 30 минути да стегне.
5. От стегнатото тесто оформяме топчета малко по-малки от орех и ги нареждаме в тавичка покрита с хартия за печене. 




 6. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, до зачервяване. Внимавайте, защото можете бързо да ги изгорите, опичат се бързо.


7. След като са опечени меденките, ги изваждаме и оставяме върху хартията да поизстинат. 
8. Вземате любимият си шипков мармалад (или друг подходящ мармалад) и слепяте две по две половинки. Можете да посипете отстрани със смлени орехови ядки или кокосови стърготини, или пък да ги потопите в шоколад!  Моите в случая са със смлени бадеми. 
А ако нямате търпение или сте изяли мармалада, си ги хапнете така, вкусниииии  са :)



Да ви е сладко, и непременно си ги направете, а после ми споделете :)








4 коментара:

  1. Отговори
    1. Гери, радвам се, че сте ги направили, наистина стават бързо, лесно и са много, много вкусни! Аз ги правя честичко, понякога ги слепям, друг път не!
      Да ви е сладко и благодаря, че се отбихте в моето местенце!!
      Поздрави!!

      Изтриване
  2. И аз ги правя само по тази рецепта!!!Винаги ми се получават!!Благодаря за споделената рецепта!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Мария! И на мен това са ми любимите меденки, винаги сполучливи и мноого вкусни!
      Аз Ви благодаря, че наминахте от тук :)

      Изтриване