2 декември 2013 г.

Тиквени сладки питки


Тиквата спада към така наречените плодови зеленчуци. Тя се използва най-често за приготвянето на десерти. А семките й се консумират, след като се изпекат. Има много полезни свойства и се препоръчва при някои здравословни проблеми. Оранжевата вкусотия съ­дър­жа безценния ви­та­мин Т, кой­то спи­ра на­пъл­ня­ва­не­то. Аро­мат­на­та ме­ка част на тик­ва­та е бо­га­та на раз­лич­ни ви­та­ми­ни. Тя съ­дър­жа на пър­во мяс­то ас­кор­би­но­ва ки­се­ли­на (ви­та­мин С), ко­я­то ни спа­ся­ва от прос­ту­дите. В нея има и ви­та­ми­ни от гру­па­та В - те се спра­вят не са­мо с умо­ра­та, раз­д­раз­ни­тел­ност­та и без­съ­ни­е­то. Те­зи ви­та­ми­ни по­доб­ря­ват със­то­я­ни­е­то и на ко­жа­та, и на ко­са­та ни.
Тази рецепта  я взаимствах от блога "Сладко и солено", като направих съвсем леки промени. Получиха се едни много вкусни питки, чиято рецепта искам да споделя с вас.


Продукти:

2 яйца (1 жълтък за намазване)
1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче прясна мая
1 ч.ч. сварена или печена тиква
100 г.. захар
4 с.л. олио
1-2 бр. ванилия
около 700-800г брашно
7-8 ореха (или лешник)


СТЪПКИ:


1. Пресяваме си брашното и го изсипваме в подходяща по големина тавичка, в която ще месим. Правим си кладенче, в което чукваме 1 яйце и 1 белтък (жълтъка оставяме за намазване), добавяме захарта и разбъркваме. Към сместа добавяме олиото и ванилията.
2. В половината от прясното мляко (затоплено) слагаме маята, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно , разбъркваме и оставяме да шупне (втаса), след което се прибавя към основната смес за тестото. Добавяме и останалото прясно мляко..
3. Тиквата се пасира, и също се добавя. Прибавяме по-малко от брашното и си замесваме средно меко тесто, което прехвърляме в подходяща купа, покриваме и оставяме да втаса.
4. След като тестото е втасало, премесваме отново. От него оформяме топчета, малко по-големи от яйце. В тавичка покрита с хартия за печене, нареждаме топчетата на разстояние едно от друго. По средата на всяко притискаме с палец, за да се оформи дупчица, в която слагаме парче орех (или лешник).
5. С ножица правим няколко разреза на питката, и така те заприличват на малки тиквички. 


Оставяме отново да втасат, намазваме с жълтък и печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до златисто. По желание можете да поръсите с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар