12 декември 2013 г.

Аранчини (оризови топчета с пълнеж)

Докато се рових из кулинарни странички и сайтове в интернет, попаднах на аранчини. Името ми хареса и реших да прочета какво всъщност са те. Разбрах, че е сицилиански специалитет, приготвя се много лесно и е вкусно. А с плънката може всеки да импровизира според вкуса и наличните продукти. Аранчините са идеални за парти хапки, лека вечеря и дори за закуска, могат да се хапват и с пръсти :) Ако имате поизостанал сварен ориз, не се чудете, а в аранчини го пригответе :)


Снимките не са много добри, но и така ще добиете представа каква вкусотийка са! 
Ето какво имаше в моите аранчини:

нужни са ви:
3 ч.ч. сварен ориз (овкусен със сол и черен пипер)

за плънката: (с нея можете да импровизирате)

150 г. бекон
1 ч.ч. царевица (консерва)
1 ч.ч.  грах  (консерва)

Необходими са ви още 2 яйца, галета и мазнина за пържене.


СТЪПКИ:

1. Нарязваме бекона на малки кубчета. В купа ги объркваме заедно с царевицата и граха. 
2. Вземаме от ориза и върху намокрена длан го разстиламе, слагаме от плънката, завиваме  и оформяме топка, колкото кайсия.



 Така процедираме и с останалия ориз и плънката.




3. В отделна купичка разбиваме яйцата, а в друга изсипваме галета. Готовите топки  потапяме първо в разбитите яйца и после овалваме  в галетата и пържим в нагорещена мазнина до златисто. Обръщаме ги отвсякъде, за да се изпържат равномерно и придобият желания загар.
 4. Изваждаме ги и ги оставяме върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
5. Сервират се топли.




Е, не са като в оригиналната рецепта, но пак са аранчини, и е хубаво, че всеки път вкуса може да бъде различен, според това каква е плънката :)

Надявам се да останете вкусно изненадани :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар