18 декември 2013 г.

Новогодишна питка "Елха"

Коледното настроение лъха от всякъде, но най-вече е вътре в нас, гъделичка ни, кара ни да бъдем по-добри и да се раздаваме .... Трапезата по време на празниците е винаги богата и отрупана. Фантазията ни работи и измисляме разни вкусотийки, които си ги хапваме с удоволствие.

Днес и аз реших да си направя една новогодишна елха.
Приготвя се много бързо, изглежда празнично и се изяжда за минути :)



 Тестото е обикновено, замесвам си го както и друг път със следните продукти.

2 ч.ч. прясно мляко
3 яйца (1 жълтък за намазване)
4-5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче жива мая
брашно за средно твърдо тесто 


СТЪПКИ:

1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. затоплено прясно мляко да шупне (да втаса).

2.  Пресяваме си брашното, изсипваме го в тавичка и си правим кладенче.

3.  В него чукваме 2 яйца и 1 белтък, като жълтъка оставяме за намазване. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото с маята, олиото, солта, и останалото прясно мляко.

4.  Замесваме си меко тесто, което оставяме да почине (да втаса). След което разделяме тестото на 3 топки, от всяка си разточваме кора, навиваме на руло и режем на охлюви с дължина около 3 см.

5. В голяма подходяща правоъгълна тава (или в тавата на фурната) подреждаме охлювите във формата на елха. Ако ви остане тесто си направете малки хлебчета или питки.





6. Оставяме да втаса елхичката, след което я  намазваме с жълтък (разбъркан с малко олио и 1 ч.л. прясно мляко). По желание поръсете част от охлювите със сусам или мак.

 

 

 

7. Печем в предварително загрята фурна до златисто.

8. Украсете подходящо с фантазия.

 

 




4 коментара:

  1. Прекрасно, точно това ще правя утре! Благодаря и весели празници! :)

    Поздрави,
    Ани
    http://forestgreengirl.com/

    ОтговорИзтриване
  2. Оформих питката точно по твоята идея, Вили, и се получи много красива новогодишна питка. Никога не съм се сещала да оформя по този начин, но е много лесен и сполучлив. Първоначално видях рецептата във в. 24 часа, но след проверка в нета видях, че всъщност е твоя идеята. :) Скоро ще я покажа и в моя блог.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Светле, радвам се че ти е допаднала идейката, макар и простичка! Честичко надниквам в твоя блог, и намирам чудесни рецепти, но по-рядко коментирам, за което ме извини. С нетърпение очаквам да видя питката :)
      Поздрави!!

      Изтриване