3 януари 2016 г.

Фунийки с крем

Точно тези фунийки присъстват винаги в навечерието на новата година. Всички ги обожават, и свършват светкавично. За това, когато ги направя давам по една да си хапнат, а останалите ги скривам на тайно място :) 
Това са фунийките от моето детство, когато мама ги правеше винаги и най-често за нова година. Виждаха ми се много трудни, да се навият, да се опекат, да се напълнят с крем. С нетърпение чакахме да престоят, а после .... мале колко бързо ги опустошавахме ... И мама ги криеше, е почти успяваше!! Толкова спомени с едни фунийки ...



Продукти:

За фунийките-

3 броя яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1/2 пак. бакпулвер
1/2 ч.ч. олио
2 ванилии
брашно, колкото поеме за меко тесто - около 600-700 г.

за крема-

1 литър прясно мляко
2 жълтъка
7-8 с.л. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
1 ванилия

още -

пудра захар
смлени орехови ядки
кокосови стърготини
шоколад


СТЪПКИ:

1. От продуктите за фунийките си омесваме меко тесто.
2. Разточваме го на тънки кори, които режем на лентички с ширина 2 см.
3. Увиваме около метални фунийки (предварително намазнени, за да може лесно да се отлепят фунийките) или такива, направени от капачки (кой с каквито разполага), като леко се залягат и притискат.
4. Пекат се до златисто в предварително затоплена фурна на 180 градуса.
Когато са готови, се изваждат от фурната, поизчакваме 2-3 минутки  вадим от фунийките внимателно, докато са още топли.   
5. Докато печем тавите с фунийките можем да си направите и крема, с който ще ги пълним. 
Разбиваме 2-та жълтъка с 1 1/2 чаша захар до побеляване, добавяме 7-8 с. л. брашно и ванилията. Слагаме млякото на котлона, като се сгорещи, махаме встрани и изсипваме на тънка струйка сместа и бъркаме енергично, до сгъстяване на крема.
6. Когато крема е поизстинал, и леко се е сгъстил, започваме да си пълним фунийките. 
По-лесно е ще ако ги сложите с отворите една до друга в голяма висока купа, и така да ги напълните. 
Може веднага да ги потопите в смлени орехи или кокосови стърготини, за да не изтече крема и овалваме с пудра захар.
Или пък да оставим за час крема да стегне във фунийките, да потопим в разтопен шоколад и да посипем с орехи или кокосови стърготини. И обилно след това в пудра захар.
7. Готовите фунийки е хубаво да престоят, за да си поемат от крема и омекнат, така ще се насладите на прекрасния им вкус. 






2 коментара:

  1. Вили,
    Да ти е Честита Новата 2016 година ! Здраве, благоденствие, мирни и благодатни дни !
    И фунийките, и баницата, и питката са чудесни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Честита нова 2016 година, Вили!
    Фунийките ти ти са прелестни! Обожавам ги, а ако и са престоели няколко дни, за да омекнат - още по - добре!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване