30 декември 2013 г.

Домашни хлебчета

Много народи използват хляба като символ в различни обреди и ритуали. В България той е символ на гостоприемство и по традиция официални гости се посрещат с хляб и сол, или с хляб и мед. Пресният ръчно изработен хляб често е предпочитан, защото се отличава с аромат, вкус и вид.

Това са моите домашни хлебчета, и един от начините за оформянето им.


Продукти:

 

1 кг. брашно тип 500
400 мл. краве прясно мляко
3 бр. яйца
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
6 с.л. олио
1 пак. жива мая
галета за поръска


СТЪПКИ:

 

1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. затоплено прясно мляко да шупне (да втаса).
2. Пресяваме си брашното, изсипваме го в тавичка и си правим кладенче.
3. В него чукваме 2 яйца и 1 белтък, като жълтъка оставяме за намазване. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото с маята, олиото, солта, и останалото прясно мляко.
4. Замесваме си меко тесто, което оставяме да почине (да втаса). Разделяме го на топки (средно големи), и всяка от тях оформяме като продълговато хлебче. Оставяме да втасат.
5. След като втасат ги намазваме с жълтъка, размесен с малко олио и прясно мляко. С дървен шиш правим две резки върху всяка и поръсваме с галета.
6. Слагаме да печем в предварително загрята фурна на 180 градуса.

После, знаете какво :)  Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар