25 декември 2013 г.

Коледни сладки с цветно прозорче

Вълшебните коледни сладки :) Тази година реших да са обикновени, без украса, но така пак изглеждат прекрасно и са много вкусни. Приготвят се лесно, не крещят със своята украса, но пак са моите вълшебни коледни сладки, направени с много любов и желание, естествени и в същото време оригинални. Догодина обещавам да съм по-цветна и по-богата откъм коледните сладки :)



Има безброй рецепти за коледни сладки и меденки, можете да изберете любимата и да направите тези с цветни прозорчета :)

Аз ги направих по следната рецепта:

Продукти:

2 яйца
100 мл. олио
1 ч.ч. захар
1-2 с.л. мед
1 ч.л. равна хлебна сода
2 ч.л.  канела
1 к.л. смлян джинджифил
1 ванилия
кора от 1 портокал или лимон - фино настъргана (по желание)
брашно, колкото поеме за меко тесто, което може да се разточва (около 3 до 4 ч.ч.)
 200 г. цветни твърди бонбони (жълти, зелени, червени, виолетови)


СТЪПКИ:

1.  Първо натрошете ситно бонбоните от всеки цвят, като ги сложите в отделна торбичка или хаванче, с точилка или друг подходящ уред.
2.  Замесвате си меко тесто от изброените продукти, като се меси възможно най-малко, оформете си топка и оставете  в хладилника за 1 час.
3.  Тестото се разточва върху лист хартия за печене или върху набрашнен кухненски плот на пласт с дебелина 3-4 мм и от него се изрязват сладки с различна форма. В средата на сладките се изрязват с по-малки форми или с малък нож прозорчета.
4. Поставете ги в тава върху хартия за печене, като всяко прозорче запълвате с натрошени бонбони в различни цветове.
5.  Сладките се пекат в загрята фурна на 180°С около 10 мин., докато бонбоните се разтопят, като се внимава сладките да не порозовяват много и да не се карамелизират бонбоните.
6. След опичане извадете от фурната и оставете сладките върху хартията за печене още десетина минути, и приберете в подходящи метални кутии за съхранение.



По желание можете да ги украсите, но и така те са неповторими и необикновени.






Няма коментари:

Публикуване на коментар