2 януари 2014 г.

Мини питки "Слънца"

Вкусни малки питки "Слънца" със сиренце :) Една интересна и чудесна  закуска за вашите дечица :)



Тестото си замесвате от продуктите за обикновено тесто:


2 ч.ч. прясно мляко (или 1 ч.ч. прясно мляко и 1/2 ч.ч. кисело мляко)
3 (може и 2) яйца (1 жълтък за намазване)
4-5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче жива мая
брашно за средно твърдо тесто 
около 200 г. натрошено сирене (или осолена извара) 


СТЪПКИ:

1. Слагаме  маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. затоплено прясно мляко да шупне (да втаса).

2.  Пресяваме си брашното, изсипваме го в тавичка и си правим кладенче.

3.  В него чукваме 2 яйца и 1 белтък, като жълтъка оставяме за намазване. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото с маята, олиото, солта, и останалото прясно мляко.

4.  Замесваме си меко тесто, което оставяме да почине (да втаса). 

5. В тавичка поставяме хартия за печене и я намазняваме  с олио (с четка или с ръка).

6. От тестото късаме топка, разточваме кора с дебелина около 0.5 см. и изрязваме кръгове с чаша с диаметър около 4-5 см. Поставяме ги върху хартията за печене на разстояние един от друг и ги намазваме леко с масло (маргарин или олио) с помоща на четка.

 

 

 7. С остър нож се разрязва през средата като звезда, като разрезите не стигат до края на кръга и получените ъгълчета се отварят навън.

 

 

8. Разточваме си друга кора (правоъгълна), намазваме с мазнина и ръсим с натрошено сирене. Завиваме на руло и режем на малки охлюви с дебелина около 3 см. 

9. Във всяка дупка на малките слънца се поставя по едно парче охлюв със сиренце.

 

 

10. Така процедираме с останалото тесто до неговото изчерпване.

11. Оставяме питките да втасат,

 

 

намазваме ги с жълтък (разбит с малко олио и съвсем малко прясно мляко).

 По желание може да поръсите със семена.


 

12. Печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, после намаляте в зависимост от вашата фурна. Внимавайте да не ги загорите, пекат се до приятен златист загар. 

 

  Да ви е сладичко!

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар