21 януари 2014 г.

Бриош-пита с шипков мармалад

Задължително трябва да си направите тази вкусотийка. 



Продукти:

600 г. бяло брашно (може и малко повече)
250 мл. топло мляко
1/2 кубче прясна мая
100 г.  захар
100 г. меко краве масло (или маргарин)
2 яйца (1-ия жълтък за намазване)
 ванилия
шипков мармалад около 200-300 г.


СТЪПКИ:

1. Разтваряте маята в топлото мляко с 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно, изчаквате да втаса (да шупне).
2. Пресявате си брашното, правите си кладенче в него, в което чуквате 1 яйце и 1 белтък, добавяте захарта, разтопеното масло и ванилията. Замесвате си меко тесто, което оставяте на топло да си почине (да втаса един път).
3. Премесвате го отново и разточвате на кора с дебелина около 0.5 см. Намазвате кората плътно с мармалада, срязвате на две половини и всяка навивате на руло по дължина. 


4. Рулото нарязвате на охлюви с дебелина около 3 см. Подреждате ги в тавичка (или форма с падащо дъно) върху хартия за печене на разстояние едно от друго.


5. Оставя се да втаса, 


след което се намазва с жълтъка разбит с няколко капки олио и капки прясно мляко.


6. Печем до златист загар, в предварително загрята фурна на около 180 градуса.




По желание преди поднасяне на бриош-питата, поръсете с пудра захар.



Да ви е сладко!!!

8 коментара:

  1. Много е вкусно!От същото тесто правих кифлички-супер са!


    ОтговорИзтриване
  2. mmmm.mn.mn. apetitno izglejda ,trqbva da se probva..blagodarq za receptata..:)

    ОтговорИзтриване
  3. след малко и аз запретвам ръкави за да направя тази вкуснотия-дано ми се получи :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно изглежда, тъкмо имам домашен шипков мармалад, който се чудя в какво да вложа, та съвсем на време я виждам тази рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че твоята ще стане още по-хубава Ани!
      Разгледах прекрасните ти торти и останах очарована!

      Изтриване