17 януари 2014 г.

Питка (за Антоновден)

На 17 януари почитаме Св. Антоний. Денят е познат като Антоновден (или още: Лелинден) и е посветен на доброто здраве.

 ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА Антон, Антония — (старо римско родово име, означаващо „безценен, неоценим, който няма цена“),Антоана, Антоанела, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Дона, Драгостина, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони !
Живи и здрави и да посрещнете гости с богата трапеза :)


На този ден се месят питки и се раздават, намазани с мед, наричат се благи, пресни или чумини питки.

Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. Антоний Велики е роден около 251 година след Христа в Египет, в семейството на заможни и благочестиви родители. Според житиеписеца му Атанасий Александрийски светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва с часове.
На 104 години Антоний излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година светецът умира, погребан е на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена
Празнува се за предпазване от болести. Според вярванията Антоновден (Андоновден) е един от лошите, тежки празници: на този ден светецът гони лудостта, но често не успява да я хване и се сърди.
В народните представи двамата светци са братя близнаци – ковачи. Оттук и връзката с предпазването от болести: ковачът е сакрално лице, медиатор; той може да лекува, да прави и да разваля магии. Така под християнския култ към мъченика Антоний (поставил ръката си в огъня) се наблюдават старинни схващания за небесните богове на огъня (Перун, Хермес, Хефест) и вечната сила на огъня, силата на вярата в слънцето и мита за Атон.

А аз ви предлагам една бърза и лесна за оформление питка.



Рецептата за тестото може да видите тук , а оформлението ще опиша.


СТЪПКИ:

1. След като сме замесите тестото, оставили сме да втаса един път, следва оформлението. Разделяме на няколко по-малки топки. Всяка топка си разточваме и изрязваме ленти с ширина около 7 см. и дължина около 20 см. Всяка лента намазваме с мазнина (по желание можете да се сложи и сиренце) и завиваме  на руло. 


2. Подредбата е следната (както се вижда на снимката), като между големите рула, подреждаме по-малки, а в средата също подреждаме от по-малките рулца.



3. На големите рула правим разрези в средата по-дължина, и леко разтваряме с пръсти.
4. Оставяме питката да втаса, след което я намазваме с жълтък (размесен с капки олио и капки прясно мляко) 


и печем в предварително загрята фурна на около 200 градуса до златисто. Времето за опичане е различно, в зависимост от фурната.
Докато е още топла я намазваме с медец.


Бърза, лесна и красива пита!




Хубав празник на всички :)





2 коментара: