29 януари 2014 г.

Пшенично-ръжени питки с орехи (от парено тесто)

Когато чуете парено тесто, в съзнанието ви навярно изплуват едни вкусни домашни еклерчета.
Да, но от това тесто могат да се приготвят и куп други вкусотийки, в това число и солени.
Едно от доказателствата са тези малки питки :)
Не посочвам точен източник, защото не знам точно кой пръв я е публикувал, както повечето от рецептите, публикувани в интернет пространството.





Продукти:

3/4 ч. ч. вода
1/4 ч. ч. олио
1/2 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол
2 яйца
1 ч. ч. пълнозърнесто пшеничено-ръжено брашно
1/2 чаена чаша нарязани орехи


СТЪПКИ:

1. Водата, олиото, захарта и солта се поставят в тенджера. След като заврат се изсипва изведнъж брашното (както при еклерите) и се бърка докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Това става много бързо, затова огънят не трябва да е силен.
2. Оставяме полученото тесто леко да изстине и прибавяме едно по едно яйцата (след всяко се бърка, за да се усвои от тестото).
3.  Добавяме и орехите. 
4. С мокри ръце оформяме топчета, колкото голямо яйце и ги нареждаме върху тава, покрита с хартия за печене. 


5. Печем в предварително загрята  фурна на 180 градуса  за около 45 минути.




Много важно, както и при еклерите - ФУРНАТА НЕ СЕ ОТВАРЯ, докато се пекат!





 Много вкусни малки питки, които освен така, можете и да ги хапнете като мини хамбургер, като ги срежете по средата и да ги напълните със сирене, кашкавал, саламче, домат, краставичка или каквото имате под ръка ... :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар