5 януари 2014 г.

Питка "Слънце"

Оформлението на тази питка е много популярно, красиво и лесно. Ето стандартният начин на правене на тази питка, а който желае може да добави нещо и от себе си :)



Основното тесто за питката може да видите от тук (без саламчето разбира се).
Единствено оформлението е друго.


СТЪПКИ:

1. След като вече сте замесили тестото, го разделете на четири - голяма топка, средна, по-малка и най-малка (за три реда лъчи и най-малката за в средата).
Ако искате да направите два реда лъчи, разделете тестото съответно на три - голяма, средна и малка.
2. Вземете най-голямата топка и я разделете на три еднакви части. Разточете първата, намажете я с разтопено масло (олио или маргарин), 
Разточете втората, сложете я отгоре и отново намажете с масло. 
Разточете третата, и я сложете  върху втората, като третата не се маже с масло
3. В подходяща тавичка (или тази от фурната), намазнена добре (или върху хартия за печене) поставяте корите и разточвате леко и оформяте хубав кръг. 
4. Направете разрези от центъра към краищата с остър нож (или с нож за пица), но без да стигате до края. 




Всеки оформен триъгълник подгъвате навън  към края на тавата. След като подгънете всички краища в средата остава празен кръг.




5. По същият начин процедирате със средната топка, но разточвате кръг с големина, колкото е вътрешната част на вече образувалия се кръг от първата топка. 
 По същия начин я нарежете, без да стигате до края, като гледате разрезите да се разминават с предишните. Като обърнете крайчетата те трябва да се паднат между другите "лъчи" на слънцето. 
След като обърнете всички краища, в средата се образува отново празен кръг, но по-малък.
6. Ред е на по-малката топка, също разточвате на три кори, и пак си оформяте лъчи, но този път да се разминават с вторите, така те съвпадат с първите.
7. В средата се слага най-малката топка.



8. Намазвате леко с масло и оставяте да втаса. 
9. После я намажете със заделения жълтък (примесен с малко олио и няколко капки прясно мляко) и по-желание поръсете със сусам (или други семена).



10. Сложете в загрята фурна на 200 градуса, намалете и печете до златисто.



2 коментара:

  1. Здравей, Вили питката е прекрасна. Красива и апетитна. Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Павлина :) Преди малко разглеждах блога ти, твоята пита Слънце направо сияе, а останалите постове също са едни прекрасни и вкусни изпълнения! Поздрави и от мен!

      Изтриване