14 януари 2014 г.

Торта Медовик за един час

Напоследък нашумя по форуми, групички и блогове тортата "Медовик", която някои преоткриват сега, а всъщност повечето я знаят като медена торта. 
Правила съм такава отдавна, но не съм и мислила, че някога ще ми потрябва и снимка, ето защо вадя тази от старите архиви и аз да се отчета :)



Е, украсата е обикновена, но пък от сърце направена (по повод рождения ден на моята половинка) :)

Но правенето на такава торта изисква време, и този път реших да спретна една Медовик по бързата процедура, като ползвах този източник и промених крема.

Това е първата ми торта, която споделям в блога и ще ме извините ако прецените, че не съм се представила добре. И която пак правя за половинката :)

Ето какво се получи, като се има впредвид, че я правих светкавично и украсих с каквото имам под ръка (а то не бе много).



И както Селма казва -   Предимството му пред другите "медовици" е в това, че се прави само от 1 блат и само за 1 час! Няма месене, няма точене, няма го дългото опичане на корите......
Вкуса му е неописуемо прекрасен! Flutter Препоръчвам ви го най-горещо!Hug


Продукти:

за блата -

100 г масло(или маргарин,или олио)
 2 яйца
 1 и 1/2  ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
 1/2 ч.ч. захар
 3 с.л. мед
 1 ч.л. сода бикарбонат

За крема - 

моят е по-различен от използваната рецепта

400 мл. заквасена сметана
500 мл. прясно мляко
2 броя яйца
1 ч.ч. захар
6 с.л. брашно
1 ванилия
1 брой желатин (от 10 г.)
2 броя банани 

за украса - 1 ч.ч. смлени орехи
1-2 портокала


СТЪПКИ

1. За блата, копирам дословно от споменатия източник -

  В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат,слагаме съда на тих огън.Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят(около 2 минути или малко повече).Дърпаме сместа от огъня и към нея постепенно прибавяме маслото и останалите продукти,като бъркаме много хубаво.
   Брашното се прибавя постепенно.Може да ви се наложи да не използвате цялото количество брашно.Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.
   Печем не умерена фурна  в намаслена и поръсена с брашно тава(авторката пише 20 минути,но аз пекох доста по-дълго,като го сложих не в загрята ,а в студена фурна.Ако вашата фурна е по-силна,препоръчвам и вие да направите същото,иначе блатът ще загори без да се изпече отвътре. Naughty).
  Готовността се проверява с дървена клечка.
  Готовият блат се срязва на две. 
 Tавичката,в която пека,е сравнително малка,с диаметър на дъното 23-24 см.

2. Тъй като домашните не харесват този крем, който е написан в рецептата (изцяло заквасена сметана), реших да го направя от млечен крем и заквасена сметана.
 Разбивам яйцата със захарта до побеляване, добавям брашното и ванилията и разбивам отново. Слагам млякото на котлона и когато се сгорещи, го махам от огъня и на бавна струйка изсипвам сместа, и бъркам едновременно. Връщам отново на котлона и бъркам енергично до сгъстяване на крема.
Оставям млечният крем да се охлади. 
Разтварям желатина в 50 мл. вода и когато набъбне го поставям за кратко в микровълновата (или на водна баня) да се разтопи. 
Тъй като в млечния крем съм прибавила достатъчно захар, към заквасената сметана сметнах, че не е нужно да слагам.
Към охладеният млечен крем на части добавям заквасената сметана и разбърквам добре до хомогенизиране. 
Добавям и желатина и отново разбърквам крема много добре, за да се усвои желатина напълно от всичкия крем.
3. Идва ред на сглобяването на тортата и украсата.
 Както прочетохте по-горе, опеченият блат се реже на две.
Поставяме първият във форма с махащо се дъно, по моя преценка аз сиропирах блата с половин чаша прясно мляко (затоплено, в което разтопих малко захар).
Върху блата следва част от крема, отгоре бананите нарязани по дължина на тънки ивици, с които обиколих два пъти блата от вън на вътре.
Следва пак крем върху бананите. После вторият блат (пак сиропирах леко), върху който разпределяме останалия крем. 
Посипваме обилно с орехови ядки (смлени или едро нарязани).
Оставяме най-малко за 3 часа в хладилник (или най-добре цяла нощ), освобождаваме от ринга и доукрасяваме с резени портокал. 
Украсата може да е изцяло с орехи или както на вас ви харесва.
 Ами това е, тази вкусна тортичка направих по повод рожденния ден на моята половинка, да ни е жив и здрав!




Дали се е получила добре на вид не знам, но по-важното е, че е направена с любов и желание.



 Почерпете се :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар