1 февруари 2014 г.

Питка "Букет"

Отново питка, отново начина на оформяне може би е познат на мнозина, а рецептата за тестото си е една и съща (винаги сполучлива).





Продукти:


2 1/2  ч.ч. прясно мляко
3 (може и 2) яйца (1 жълтък за намазване)
4-5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче жива мая
брашно за средно твърдо тесто 
семена за поръска


СТЪПКИ:

1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. затоплено прясно мляко да шупне (да втаса).

2.  Пресяваме си брашното, изсипваме го в тавичка и си правим кладенче.

3.  В него чукваме 2 яйца и 1 белтък, като жълтъка оставяме за намазване. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото с маята, олиото, солта, и останалото прясно мляко.

4.  Замесваме си меко тесто, което оставяме да почине (да втаса). 

5. Втасалото тесто разделяме на 4 топки. От всяка топка си разточваме кора с дебелина около 0.3 см.  Режем на квадрати с размери около 6 на 6 см., правим разрези по диагонал,

 

 

 завиваме странично на руло и оформяме цвете, като края подпъхваме да се появи като пъпка по средата.

 

 

6. Оформяме и останалите "цветя от букета", подреждаме ги на известно разстояние едно от друго в кръгла тава, намазана с олио или покрита с хартия за печене.

 

 

7. Оставяме да втаса питката, след което я намазваме с жълтъка, разбит с капки олио и капки прясно мляко. Поръсваме със семена по средата на всяко цветче.

 

 

8. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

 




Лесно, бързо и ефектно :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар