31 януари 2014 г.

Рогчета (със сирене и с кремвирш)

През зимата все по-дълго се застояваме у дома, и все търсим нещо за хапване :) Тогава имаме и повече време за тестени вкусотийки. Едва ли ще научите нещо ново от този пост, а и начина на оформяне е лесен и познат, но все пак мисля, че има местенце и за него.



Тестото си замесвате от продуктите за обикновено тесто:


2 ч.ч. прясно мляко (или 1ч.ч. прясно мляко и 1/2 ч.ч. кис.мляко)
3 (може и 2) яйца (1 жълтък за намазване)
4-5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче жива мая
брашно за средно твърдо тесто 
около 200 г. натрошено сирене 
кремвирши 3-4 броя


СТЪПКИ:

1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. затоплено прясно мляко да шупне (да втаса).

2.  Пресяваме си брашното, изсипваме го в тавичка и си правим кладенче.

3.  В него чукваме 2 яйца и 1 белтък, като жълтъка оставяме за намазване. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото с маята, олиото, солта, и останалото прясно мляко.

4.  Замесваме си меко тесто, което оставяме да почине (да втаса). 

5. От тестото късаме топка, колкото една средно голяма ябълка, разточваме го, в едната половина слагаме натрошено сирене (или парчета кремвирш), и правим няколко разрези по дължина. 


 

Завиваме на руло и леко го увиваме навътре.

 

 

6. Така процедирате и с останалото тесто. Поставяме готовите рогчета в тава върху хартия за печене (или намазнена тава), и оставяме да втасат.

7. Когато вече са втасали, ги намазваме с разбития жълтък с няколко капки олио и прясно мляко.

 

 

8. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

 

 

Приятен апетит!

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар