6 януари 2014 г.

Сусамки на клечка

Сусамът е популярен и ценѐн от древността. Използвал се е главно в кулинарията и медицината. Преди употреба сусамовите семена обикновено се препичат. Поръсват се върху хлябове, сладкиши, както и мака, с него се приготвя тахан-халва. Има благотворно действие при бременни и малки деца заради съдържащите се в него хранителни вещества и особено фолиева киселина. Има два основни вида сусам - бял и черен. И двата вида се използват в азиатската кухня, главно за панировка и подправяне на салати и рибни ястия.

А който има време може да се отклони  тук и да прочете за сусама доста интересни и полезни неща. 

И стигнахме до същинската част на този пост :) Сусамки на клечка, хем полезно, хем вкусно!


Но нямат нищо общо с тези в магазините, с които можеш да си счупиш дори някой зъб :)

Какво ви трябва:

200 г. сусам
100 г. мед
50 г. захар
щипка канела (може и без нея)


СТЪПКИ

1. В тефлонов тиган без мазнина, запичаме сусама до промяна на цвета, като бъркаме от време на време да не прегори. Изсипваме го в подходяща купа.


2. В същият тиган изсипваме меда, захарта и канелата. Бъркаме енергично до разтопяване на захарта и оставяме 2-3 минутки да поври, като не преставаме да бъркаме.
3. Готовата смес изсипваме при сусама и разбъркваме добре до усвояването му, като се работи енергично.


4. Върху хартия за печене (или фолио) разстиламе сместа, поставяме отгоре друг пласт хартия и разточваме леко с точилка. Дебелината на разточения лист трябва да е около 0.5 см.


5. Оставяме за 10-15 минутки да стегне и нарязваме на правоъгълници.


6. На всеки правоъгълник внимателно забождаме по една клечка за зъби (или клечки за сандвичи или малко дървени щишчета).
Сусамките на клечка можете да забодете на срязана половинка от ябълка.


А ако решите, можете да си нарежете сусамките в желани от вас форми или просто да си ги начупите. 


Съхраняват се на сухо и прохладно място в целофан или с хартия помежду им, за да не залепнат.



Да ви е сладко :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар