25 януари 2014 г.

Локумки

 Рецепта за обикновените локумки, които често всеки приготвя у дома.



Продукти:

6 ч.ч. брашно
150 г. краве масло (или олио)
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2  до 1 ч.ч. захар 
1 яйце
 
1 пак. локум (2 за всеки случай, ако искате да се усеща локума  :) )
пудра захар за поръска


 СТЪПКИ:
  
 1. Погасяваме содата в киселото мляко. Разтопяваме кравето масло. В купа разбиваме яйцето със захарта, добавяме киселото мляко и кравето масло.
 2.  Постепенно добавяме брашното и замесваме средно меко тесто (ако е нужно добавете още брашно).
 3.  Разделяме на 4 еднакви топки, като всяка разточваме на кръг с дебелина 4-5 мм. Нарязваме на триъгълници и в широката част на всеки триъгълник поставяме по парченце локум.




4. Завиваме като кифличка.  




5. Нареждаме локумките в тава, покрита с хартия за печене и печем на 180 С до приятен загар. 



Още топли ги овалваме в  пудра захар.




    5 коментара:

    1. Аз слагам и орехова ядка с локума!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. и стават още по-вкусни :) у дома рядко се задържат орехи, но май трябва вече да си крия по една купичка :)

        Изтриване
    2. Толкова съблазнителни...идва ми да си грабна няколко

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря Снежи, симпатични запетайки станаха и вкусни разбира се :) Почерпи се с колкото поискаш :)

        Изтриване
    3. Получиха се страхотни,но трябва още една чаена чаша брашно!Благодаря за рецептата!

      ОтговорИзтриване