23 януари 2014 г.

Куркубиня / Κουρκουμπίνια

Не съм била в Гърция и не знам дали тези сиропирани сладки и там се приготвят точно така, но на вкус си заслужава да се опитат. А и толкова лесно се правят.
Който не ги е правил, сега е момента :)





Продукти:

1 пакет кори за баница от 500 г.

за сиропа-

1 ч.ч.  захар 1 1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. мед  
пръчка канела   
кората от 1 лимон

300 г. шоколадова кувертюра за потапяне (ако е само за поръсване  може и по-малко)


СТЪПКИ:


1. Първо си приготвяте сиропа от водата, захарта, меда, пръчката канела и кората от един лимон. Оставяте да ври 5 минути, след което оставяте да изстине.
2. Взимаме първата кора, намазване я леко с мазнина (олио, разтопено масло или маргарин). Края на кората намазваме с вода. Слагаме втора кора отгоре и намазваме по същия начин и нея.
3. Прегъваме корите на половина и още на половина и навиваме на тънко стегнато руло.
4.Така навитите рула подреждаме в тавичка и прибираме в хладилника за 30 минути.
5. Изваждаме и нарязваме на малки парчета (с дължина около 3 см.) с остър нож.
6. Загряваме олиото (в по-дълбок тиган с повечко олио), в което ще пържим, пускаме едно куркубинче, и ако изплува на повърхността, значи сме готови да пуснем и другите. Пържим в горещата мазнина и когато са готови ги слагаме на хартия да попие излишната мазнина за кратко, след което ги слагаме в студения сироп.
 7. Когато следващите вече почти са готови, вадим тези от сиропа, и на тяхно място поставяме другите, така докато свършат. Ако остане сироп се заливат.
9.  Когато вече изстинат, можете да ги полеете с разтопен шоколад, или само да ги потопите в шоколад като забождате ножче в средата и потапяте, след което поставяте върху хартия да стегне шоколада.

 А може само да нашарите на тънки струйки с шоколад и оставяте в хладилника да стегнат.







Няма коментари:

Публикуване на коментар