2 февруари 2014 г.

Кейк-торта "Наслада"

Прилича повече на кейк, но като го погледнеш отвътре си мислиш, че е торта, а е толкова вкусен резултата, затова и го нарекох кейк-торта "Наслада" :) 
С този сладкиш черпя виртуално всички, които целенъсочено или без да искат са попаднали на моя блог :) Имаме две прекрасни дъщери, Велина почти на 11 години, и Дария - малката, която днес навършва 1 година и 8 месеца и е малък празник у дома, а с това сладко изкушение се подсладихме за нейно здраве!
 
А колко много се радва на снега !!!




Ето и вкусното изкушение, от което и помен вече не остана!







Обичам бързите и лесните рецепти, а тази също не прави изключение.

Продукти:

за кексовата смес -

2 !/2 ч.ч брашно
2 яйца
1 ч.ч. гореща вода
4 с.л. олио
4 с.л. мед
1 ч.ч. захар
1 ч.л. сода за хляб
щипка сол
шипков мармалад около 300 г. (или друг вид или сладко със същата гъстота, а може и течен шоколад)

за глазурата -

150 мл. прясно мляко
60 г. краве масло
1 ч.ч. захар (или мед)

начупен на дребно шоколад (при мен е начупено шоколадово яйце)


СТЪПКИ:

1. В дълбока купа си чуквате яйцата, прибавяте захарта и разбивате добре с миксер. Прибавяте последователно меда, щипка сол, олиото, горещата вода и брашното с размесената в него сода за хляб.
2. Моят кейк е на четири пласта, вие можете да го направите и на шест дори. Във форма с падащо дъно с диаметър 26-28 см. (ако нямате, използвайте тавичка със същата големина), изсипвате част от кексовата смес (или предварително си разделяте на 4 или шест равни части в отделни купички) и хубаво разстилате по цялото дъно. Слоят е тънък , но се надига леко при печене.
3. Включвате си фурната да загрее на около 180 градуса, слагате да опечете първия блат, но внимавайте - това става за минути. Когато вече порозовее, проверете леко с клечка, извадете и намажете с мармалада върху горещия блат (ех, този шипков мармалад, навсякъде го слагам :) ). Мармаладът, който използвах аз, разредих с прясно мляко, затоплих и разбърках до хомогенна смес, така увеличих количеството му :)
4. Върху мармаладът изсипете пак малко от кексовата смес и загладете навсякъде, печете отново до златисто, но вече само на горен реотан!!! След опичане, мажете отново с мармалад.
5. Така процедирате до свършване на кексовата смес, като най-отгоре се свършва с нея.
6. Изваждате кейка, изчаквате да се охлади и декорирате. В моят случай е с карамел и посипан с начупено шоколадово яйце :) (ами това имах, който не поглежда какво има в къщи, да се чуди как да си украсява сладкишите).
Ето и как направих карамела - разтопете маслото на слаб огън, при непрекъснато бъркане се прибавя захарта, и когато сместа започне да става кафеникава, добавяте прясното мляко по-малко при непрекъснато бъркане. Бъркаме, докато сместа се посгъсти.




Изсипваме карамелът върху охладения сладкиш, като леко разстиламе навсякъде, възможно е да се стече по стените, но това е красотата на кейка. Отгоре начупете  на много дребно (или настържете) шоколад. 



Друга идейка за подобна глазура, е да се снабдите с бонбони "Лакта" и да ги разтопите заедно с малко прясно мляко, ефектът ще е същият :)

По желание украсата може да направите и друга.

Но резултатът е многоооо вкусен :)





 Е, кажете сега, на какво ви прилича, на кейк или на торта !?






*** А идеята за този кейк-торта ми хрумна от един много познат на всички сладкиш, който някои наричат Ден и нощ, а моят отлежава в черновите, но под името сладкиш "Перфект". Той също не е за подминаване, невероятен на вкус е. Очаквайте скоро :)


Вече и в блога, както обещах, сладкиш "Перфект" !!!!



4 коментара:

  1. Много съблазнително Вили!!! Копирах си го и ще чакам да му дойде реда.

    ОтговорИзтриване
  2. От 2 седмици съм набелязала този сладкиш. Случайно попаднах на него и много ми хареса. Днес му дойде времето да го реализирам, в момента пека 3-тия блат. Надявам се да стане вкусен и поне малко толкова красив като този от снимката :)) Благодаря за споделената рецепта. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че сте се спрели на този кейк, искрено се надявам да Ви допадне на вкус, а на вид съм сигурна, че ще стане още по-красив :) Ако желаете споделете на страничката във фейсбук, ще се радвам :) Поздрави!

      Изтриване