15 февруари 2014 г.

Канелени сърца

Има много начини за направата на сърца от тесто, които можете да намерите в интернет пространството. Аз си избрах един, който ми допадна, но тъй като всъщност не видях в крайна сметка първоизточника, за това и няма да го посочвам.
Красиви и много вкусни козуначени канелени сърца :)



Продукти:

250  мл. прясно мляко
3 броя яйца
150 г. захар
6 с.л. олио (може и разтопено масло или маргарин)
щипка сол
ванилия
1/2  кубче прясна мая (или суха 1 бр. от  7 г.)
брашно около 600 г.
пудра захар (по желание)

за пълнежа -

50 г. масло
3-4 с.л. захар
2 ч.л. канела 

орехи - по желание

Ако не обичате канела, пълнежа може да замените с шоколад или сладко по избор.


СТЪПКИ:

1. В затопленото мляко си размиваме маята с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно.Оставяме да шупне (да втаса). 
2. През това време си пресяваме брашното и го слагаме в подходяща тавичка. Правим си  кладенче и добавяме яйцето, олиото, захарта, ванилията и солта. Изсипваме и  шупналата мая с прясното мляко и омесваме меко и елестично тесто. 
3. Оставяме го  да втаса в намаслена купа покрита с кърпа или фолио.
4. Втасалото тесто го премесваме отново и разделяме на топчета, колкото едно голямо яйце.
5. Всяка топка разточваме в овална форма, намазваме с помоща на четка с олио или разтопено масло, намазваме леко с приготвената плънка от обърканата канела със захарта и разтопеното масло. Навиваме на стегнато рулце и прегъваме на две, като оставяме края от вътрешната страна С остър нож или нож за пица срязваме по средата почти до края и оформяме като завъртаме настрани разрязаната  горна част.
6. В тава покрита с хартия за печене подреждаме готовите сърца и оставяме да втасат.
 
7. Печем ги в предварително загрята фурна 180 градуса до приятен загар или до готовност (аз моите ги поизпуснах леко).


По желание можете да поръсите с пудра захар.





От това тесто можете да си направите кифли с пълнеж по избор или да оформите с фантазия.


2 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря Снежи, идейката е от нета, моето е само изпълнението, но горещо препоръчвам, с плънката може да се импровизира, и така вкуса е винаги невероятен :)

      Изтриване