20 февруари 2014 г.

Пълнена фокача с праз, сирене и маслини

Фокача е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други хранителни съставки. Тя е сроден с традиционната неаполитанска пица. 
 Фокача е тестено изделие, нещо между пица и питка, вид сплескано хлебче залято с чист зехтин, върху него домати и маслини или само маслини и лук. Може съвсем прясно сирене както е фокачата на Реко край Генуа или другият известен вариант: хлебче от твърда пшеница с лук, маслини и гъби pleurotus eryngii на италиански cardoncelle от Мурджа. .Това е фокачата на Алтамура. Тя накара Мaкдоналдс да затвори заведението си в едноименния град. Единствен случай в света, който сега се превръща във филм със заглавие “Фокача блуз”.


Не знам дали има пълнена фокача, но на мен ми се прииска да направя такава. Въртеше ми се из главата, и бях решила, че ще има и праз, може би и сирене, и разбира се подправки. 
И ето моята пълнена фокача, пък следващата ще я направя както трябва :)



И не я нарязах, а просто си я разчупвахме и си я хапнахме сладко сладко.


Продукти:

за тестото -

  1 пакетче суха мая (или 1/2 кубче прясна мая)
  150 мл. кисело мляко
  150 мл.  топла вода
  1 яйце
  1 ч.л.  захар
  1 равна ч.л.  сол 
  2 с.л. олио (или зехтин)
  около 500г брашно
 

за пълнежа -

2 стръка праз лук
150 г. сирене  

маслини
майорана, босилек
 
СТЪПКИ:

1. Пресяваме си брашното в подходяща тавичка и си правим кладенче в него. Чукваме яйцето, добавяме захарта, солта, олиото, водата и киселото мляко. Объркваме и прибавяме и маята размесена с малко брашно. Продължаваме да добавяме брашно и замесваме меко, еластично тесто. Ако е необходимо добавяме и още малко брашно.
  2. От количеството на полученото тесто може да се оформи една по-голяма пълнена фокача или две по-малки класически. Оставяме го да почине за 10-15 минутки. 
3. През това време почистваме праза, нарязваме на ивици или кръгчета и задушаваме с малко олио до омекването му. Прибавяме към праза натрошеното сирене, малко майорана и босилек и объркваме.


3. Втасалото тесто разделяме на  две топки. Разтягаме с ръце и разточваме и оформяме с точилка кръг малко по-голям от този на тавата, в която ще печем фокачата. 
4. В тавата добре намазнена или покрита с хартия за печене прехвърляме кората. Отгоре разстиламе приготвената плънка.



 Разточваме втората топка на кора и с нея покриваме. Завиваме краищата на долната кора върху горната и притискаме, намазваме с олио отгоре. 
5.  Оставяме фокачата да втаса.  След като втаса с набрашнен пръст се правят дупки в тестото, в които се слагат изчистените от костилките маслини, разрязани на две  (или такива без). 




Поръсваме с майорана и босилек и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.  



Готовата фокача намазваме с масло (по желание) и завиваме в кърпа поне за 10 минутки. По желание можете да нарежете на тортени парчета или просто си я разчупете, както направих и аз :)



Добър апетит! 


 

2 коментара:

  1. Много сполучлива рецепта за тесто, стана меко и пухкаво. Само че вместо праз сложих някво пушено месо , стана като затворена пица, уникална вкусотия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво по-хубаво от един такъв коментар за завършек на деня! Благодаря за доверието, много се радвам, че ви е харесала! Поздрави!

      Изтриване