23 февруари 2014 г.

Лучени питки

Рецептата е от Бон Апети, но като се загледах основата за тестото е същата като на тези, единствено се вмъква плънката. Но пък тя ги прави наистина толкова вкусни, дори се изненадах, че малката Дари с охота си ги хапваше :)

Мисля, че плънката може да се замени с праз или сирене, или с каквото ви хареса.
Ако ги направите на сач или скара, ще станат пърленки с пълнеж, ммм усещам аромата им.





Продукти:

за тестото -

600 г брашно
1 ч. л. сол
350 мл. хладка вода 

 за плънката -

3 глави бял лук
3 глави червен лук  (аз използвах само бял)
80 г. краве масло (или олио)
сол на вкус
олио за пържене

СТЪПКИ:

1. От брашното, солта и водата  замесваме меко и гладко тесто. Оставяме  да почине за 30 минути, покрито с фолио за свежо съхранение.
2. Лукът нарязваме на полумесеци,


,

запържваме  в маслото(или олио)  с малко сол, докато омекне.





3. Тестото  разделяме на четири (или 6, в зависимост от големината на тигана, в който ще се пекат).




4. Всяка част разточваме на тънка кора и отгоре  разпределяме запърженият лук.



5. Навиваме на руло, а след това на охлюв.







6.  Отново  разточваме на тънка кора с диаметър, какъвто е тигана. Ако тиганът ви е по-малък тестото разделете на повече топки, които съответно ще се превърнат в питки.






7.  В тиган с незалепващо покритие сипваме малко олио или масло, прехвърляме плоските питки и печем и от двете страни до готовност.



Не сипвайте прекалено много мазнина, трябва да се пекат, а не да се пържат, в противен случай ще станат много мазни.








Добър апетит !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар