26 февруари 2014 г.

Соленки от парено тесто


Пареното тесто е универсално и освен сладки (като познатите еклери), от него може да се приготвят и солени изненадки :)

Идеята за тези соленки е от блога на Йоли, които повече приличат, а и на вкус са като банички.




Продукти:

за тестото -

500 мл. вода
125 г. масло (може и олио)
300 г. брашно
1/4 ч.л.  сол
1/4 ч.л. захар
3 - 4 яйца

разбито яйце за намазване
семена за поръска
около 100-150 г. натрошено сирене


СТЪПКИ: 

1. В тенджера слагаме маслото (или олио), водата, захарта и солта да заврат.  Изсипваме наведнъж брашното във врящата вода и енергично бъркаме докато не получим еластична и еднородна топка тесто, която се отделя лесно от стените на съда. 
2. Оставяме тестото да се охлади, след което прибавяме едно по едно яйцата като разбиваме с миксер с бъркалките за тежки теста (или на ръка с дървена лъжица). Получава се тесто по-твърдо от това, което приготвяме обикновено  за еклери.
3. Вземаме една  част от  тестото и го прехвърляме върху обилно набрашнен плот  и го разточваме на правоъгълна кора. Тестото е много лепкаво и за да може спокойно да се работи с него винаги плота и самото тесто отгоре трябва да е поръсено с много брашно.
4. Разточената кора  нарязваме на квадрати. Намазваме краищата им с малко разбито яйце, а в средата слагаме малко от натрошеното сирене (плънката може да промените по ваш вкус).


5. Прегъваме баничките по диагонал, подреждаме ги в тава, покрита с хартия за печене (като краищата на баничките притиснах с набрашнена вилица) и ги намазваме с разбито яйце.  Поръсваме ги с различни семена (по желание) 



и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.



Да ви е сладко!


4 коментара:

  1. Ммм...ако можех от монитора да си взема една соленка...Вили,голяма изкусителка си.
    Приятна сряда ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аааа връщам ти го, както и ти ме изкушаваш :) Усмихната сряда и на теб Снежи :)

      Изтриване
  2. Чудесни са Вили! Много по-добре си ги изпекла от мен, моите като че ли все остават влажни отвътре. Благодаря ти за доверието, мила. Много ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, благодаря ти за оценката, чест е за мен! Не знам колко по-добре съм ги изпекла, но твоите изглеждат просто чудесно, както всичко останало. Още веднъж и аз ти благодаря за прекрасните рецепти и хрумки!

      Изтриване