3 февруари 2014 г.

Печено пиле на бутилка

Лесно и вкусно как да опечем цяло пиле. На всеки е известен този начин, някои от вас може и още да не са го пробвали. Е, не е нещо по-различно, но пък защо да не опитате :)





Продукти:

1 голямо пиле
1-2 кг. картофи според големината на тавата (а  може и без тях)
сол, черен, червен пипер, чубрица на вкус
олио
бутилка от бира (или друга подходяща за набучване на билето)
0.500 л. бира
фолио


СТЪПКИ:

1. Приготвяте си подходяща тавичка, която да може да събере пилето и разположените около него картофки. Бутилка от бира (или друга подходяща), която измивате и увивате във фолио, без отвора.
2. Измивате пилето добре, слагате бутилката във вътрешността на пилето, напълнена предварително с бира до половината и допълнена с вода. Поставяте изправено пилето в тавата по средата, и придържайки го намазнявате добре с олио, овкусявате със сол, черен и червен пипер.
Крилата на пилето можете да увиете във фолио, за да не изгорят или направо да ги отрежете, както аз съм направила в случая.
3. Картофите си обелвате, измивате и нарязвате на едри парчета по дължина. В купа ги обърквате добре с олио, сол, черен, червен пипер и чубрица на вкус. Изсипвате картофите около пилето и доливате малко водичка (или бира).
4. Поставяте тавата с пилето внимателно в студена фурна и включвате на 180 градуса, след което засилвате до 200-220 градуса.
5. Печете до готовност на пилето и картофите.
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар