7 февруари 2014 г.

Сладки ябълкови олади

Много е важно храната да изглежда добре, не само да е добра и на вкус. Да, ама при мен понякога фотографиите хич не ми се получават, особено ако има база за сравнение. Е, не съм професионалист в тази област, пък и за това е нужен и що годе по-хубав фотоапарат поне ... Искаше ми се тези ябълкови олади да изглеждат много по-добре, но така и не успях (не се чувствах добре, а за снимка просто след това не останаха). Така, че ще се задоволите с моите, или ще гледате тези, откъдето взех  рецептата. 

Оладите са руски малки питки и тази рецепта има и български аналог, който се нарича тиганици. Използвайте домакинска хартия или салфетка за отцеждане на мазнината, защото присъствието на кисело мляко в сместа е предпоставка за поемане на повечко мазнина. 



Наистина са много вкусни в сладкия вариант (идеални са за закуска), навярно и чесновите, но тях още не съм опитвала. Копирам дословно рецептата и благодаря на Ина :)

А за оладите има безброй много рецепти, просто трябва да си изберете вкуса, който ви допада.



Продукти:

1 яйце

5 супени лъжици захар

1 чаена чаша кисело мляко

1/2 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка сода бикарбонат

1 и 3/4 чаени чаши брашно

3 големи ябълки

ванилия



олио за тигана

СТЪПКИ:

1. В купа смесваме брашното, солта, захарта и ванилията. Към тях прибавяме яйцето, киселото мляко, в което предварително сме разтворили содата бикарбонат и настърганите ябълки. Разбъркваме до хомогенизиране.
2. В тефлонов тиган поставяме около 1-2 супени лъжици олио и го сгорещяваме, след което вземаме със супена лъжица от получената смес и я пускаме в добре сгорещения тиган / по 3-4 броя в тиган, защото се надуват/. 
3. Пържим оладите на среден огън и от двете страни. 
Преди да поставим следащите олади в тигана, отново добавяме 1-2 супени лъжици олио в тигана.
4. Готовите олади сервираме поръсени с пудра захар, с мед, със сладко, кленов сироп или каквото ви душа желае :)
Ами това е, бързо, лесно и гарантирано вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар