26 март 2014 г.

Рьощи или картофена палачинка

Рьощи е едно лесно и страшно апетитно ястие от швейцарската кухня, особено подходщо за страстните почитатели на картофите. Основната рецепта е с картофи и лук. Към тези продукти могат да се прибавят бекон, различни видове сирена, или каквото ви дойде на ум, за да обогати вкуса.
Рьощи на мен повече ми прилича на палачинка, а ако го заформите на кюфте, ще се получат картофени кюфтета :)



Продукти:

1 кг.  картофи
2 стръка зелен лук
около 150-200 г. сирене (по избор)
сол на вкус (ако сиренето е солено, не солете)
черен пипер (по желание)
масло (или олио) за запичане

СТЪПКИ:

1. Измиваме добре картофите и ги слагаме да се варят необелени - с корите. Варим до степен да останат твърди - леко недоварени.
2. Оставяме да изстинат съвсем, обелваме ги и в голяма купа ги настъргваме на едро ренде. 
3. Почистваме и измиваме зеленият лук и го нарязваме на дребно, прибавяме го към картофите.
4. Сиренето натрошаваме или минаваме през рендето (на едро). Добавяме и него към сместа и объркваме всичко добре.
5. Получената смес аз разделих на две. В тиган за палачинки (или тефлонов тиган с малко мазнина) разстиламе навсякъде едната час от сместа, заглаждаме да има навсякъде и запичаме от едната страна до златисто.С помощта на чиния обръщаме, за да се запече и от другата страна.
6. При сервиране всяка получена палачинка можете да разрежете на две или четири равни части.

Или сместа да се раздели на повече и по-малки "палачинки" с размер на картофено кюфте, но плоски и да се запекат.
Можете да обогатите вкуса на рьощи като добавите бекон, топено сирене, царевица или за каквото се сетите, стига после да ви допадне и на вкус.




Бързо, лесно и вкусно.



Няма коментари:

Публикуване на коментар