1 април 2014 г.

Вити банички с левурда

Може и банална да ви се сторя вече с тази левурда, ама сега и е сезона. Кога да се хапва, ако не сега, и не само на салатка. Понеже отдавна не бях приготвяла банички, реших да добавя в тях и любимия див чесън. Ама такава уханна миризма се разнасяше из кухнята (и не само) докато се пекоха във фурната, мммм. Ако обичате лучник, празник или баница със спанак, коприва или лапад, то и тази ще ви хареса. За това докато има още див чесън, спретнете си и едни банички.


Продукти:

8-9 листа от кори за баница
3 броя яйца
200-300 г. сирене (а който обича извара може да замени сиренето)
100 г. кисело мляко
50 г. листа от левурда (може и по-малко)
2-3 с.л. брашно
1 к.л. хлебна сода (може и без нея)
сол на вкус
олио


СТЪПКИ:

1. Измиваме добре листата на левурдата и я нарязваме на ситно.
2. В купа си чукваме яйцата, добавяме натрошеното сирене, киселото мляко (с изгасената в него сода), брашното, левурдата и сол на вкус. Объркваме добре сместа.
3. Вземаме един лист от кори за баница, намазваме го с олио с помоща на четка. В единият край слагаме от плънката и завиваме внимателно на руло, а после на охлюв.
Тъй като аз използвам по един лист за всяка баничка, трябва да се внимава при завиването да не се разкъса и плънката да излезе. Но ако това се случи, не е проблем, тъй като при печенето тя стяга и това не личи в края.
4. Така процедираме и с останалите листи. Ако прецените, можете да разпределите плънката и на повече от 9 листи.
5. В намаслена тавичка (или покрита с хартия за печене) подреждаме баничките и отново с четката ги намазваме с олио.


6. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.



Станаха чудни, опитайте и да ви е сладко :) 








2 коментара:

  1. Благодаря за рецептата, надявам се изпитана :) Въпросът ми е за киселото мляко. В Hell's Kitchen шеф Ангелов каза, че никога не се слага кисело мляко в баница с левурда. Какво е вашето мнение? Днес за пръв път ще правя такава и ми е интересно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Мина и ме извинете, че късно виждам Вашия въпрос. Относно шеф Ангелов, не съм гледала предаването и не знам защо не се слага, може би защото левурдата е див чесън, не знам, но баничките станаха невероятно вкусни, препоръчвам да опитате и после да споделите с удоволствие!!

      Изтриване