12 март 2014 г.

Невъзможен тиквен кейк

Кръстих го така, защото не бях сигурна, че това което правя ще стане за ядене.
Обаче стана, и то доста сполучливо и вкусно.
В хладилника от три дена стоеше сгушена в единия ъгъл сварена тиква. Не чаках повече, за да реша, че трябва в нещо да я оползотворя.
Попрегледах в интернет няколко рецепти и се спрях на една, която ми се стори невъзможна, но пък беше лесна и реших да рискувам.
Бях се приготвила за провал.
Но да знаете каква вкусотийка стана, хич няма да съжалявате ако опитате.


Продукти:

суха смес -

1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
1 пак. бакпулвер
1 ванилия

тиквена смес -
3 ч.ч. пюрирана сварена тиква (може и повече)
1/2 ч.ч. захар
канела на вкус
5-6 бр. бисквити ( по желание)
орехи (по желание)

1 к.ч. олио 

1 ч.ч. =  250 мл.

СТЪПКИ:

1. В голяма купа смесваме брашното, гриса, захарта (1 ч.ч.), бакпулвера и ванилията. Объркваме сухите съставки много добре до хомогенизиране.
2. В друга купа изсипваме тиквата, прибавяме канела на вкус, захар (1/2 ч.ч., ако искате да е по-сладко увеличете количеството), начупените на дребно бисквити и нарязани на дребно (или смлени) орехи. Бисквитите и орехите са по желание, но пък с тях вкусът се обогатява. Разбъркваме всичко много добре.
3. Приготвяме си 6 броя купички. В три от тях разпределяме сухите съставки по-равно във всяка купичка. В останалите три разпределяме по-равно сместа с тиквата.
4. Намазнете и набрашнете форма за торта с падащо дъно. 
5. Първо изсипваме едната част от тиквата и заглаждаме, върху нея посипваме навсякъде от сухата смес, следва тиква, пак суха смес, тиква, и накрая се завършва със суха смес.
6. Върху последният слой от сухата част изсипваме внимателно олиото и разпределяме навсякъде.
7. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до приятен загар.

Отгоре се получава вкусна изпечена коричка. Ако решите можете да декорирате, но аз оставих сладкиша така.


Вкусът наистина е страхотен, а дори не предполагах, че от това ще се получи нещо :)


Опитайте, заслужава си :)

4 коментара:

  1. Няма невъзможни неща Вили! На снимките изглежда съблазнително.Нещо подобно съм виждала с ябълки.Да си го хапнете със здраве!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Снежи :) Наистина излезе голяма вкусотийка, ако и с ябълки ще е така, бих опитала и такъв вариант :)

      Изтриване
  2. Много добър сладкиш! Отива в лесни и любими :) Дори не го изчакахме да изстине добре :) Тиквеното пюре ми беше замразено, а в едното пакетче бях добавила 100 гр. овесени ядки за да повторя едни бисквитки които правих наскоро. Добавих и него към останалото пюре. Предполагам че ще се стане супер и с пюре от други плодове. Ако им беше сега сезона още утре щях да го направя със смлени сурови сини сливи, които да сложа в гевгира за кратко и после да редуцирам отцеденото сокче с малко захар или мед и накрая да полея съвсем леко хрупкавата коричка отгоре. Благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Наистина е много лесен и сполучлив. Сигурна съм, че и с други плодове би било вкусно, а идеята със сливите и сокчето е просто чудесна :) Поздрави!

      Изтриване