13 април 2014 г.

Mazanec - чешки великденски хляб

Цветница е :)





Цветница се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести. Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе той надалеч.
Обикновено на Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай – "кумиченето". Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката. Всяка девойка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано "кукла". Момите се подреждат една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето. Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за "кумица" или "кръстница" на лазарките. От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак.

И нали съм си с име на цвете, редно е да почерпя, а на имен ден не се кани :)

За това всеки отбил се е добре дошъл!
А с какво ще ви почерпя ли?
Нали сме на вълна козунаци и проби великденски, та реших да направя един мазанец (Mazanec) - чешки великденски хляб.
И колко рецепти прелистих, докато реша на коя да се спра, просто си нямате на идея. Е, постарах се, не знам дали го направих точно като оригинала, но е вкусен, опитайте :)



Mazanec - чешки великденски хляб 

 

 

Начин на приготвяне:
Накиснете стафидите в рома, оставете за минимум час.
Пресейте брашното и солта в купа, добавете захарта, лимоновата кора, маята, разбъркайте.
Направете кладенче в средата, изсипете в него разбитите яйца и разтопената и охладена мазнина.
Замесете гладко, но много меко тесто.
Извадете го от купата и с намазани с растителна мазнина ръце го омесете хубаво.
На части прибавете оваляните в брашно стафиди, оформете тестото на топка.
Поставете го в купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса до удвояване на обема.
На този етап можете да приберете тестото в хладилника за 10-12 часа.
Преди да продължите по рецептата, оставете тестото на стайна температура да престои 30-40 минути.
Оформете го на топка, поставете в тава, върху хартия за печене.
Оставете повторно да втаса още 30-40 минути.
През това време загрейте фурната до 180 градуса.
Намажете козунака с разбито яйце, поръсете го с филирани бадеми.
Печете 35-40 минути, извадете и охладете върху решетка. - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=464:mazanec-czech-easter-bread&catid=12:keksoveisladkishi&Itemid=12#sthash.vYcrP8He.dpuf
 Продукти:

500 г. брашно + още малко за овалване на стафидите и сушените ябълки
7 г. суха мая (или 20 г. прясна)
250 мл. прясно мляко
100 г. захар
щипка сол
ванилия (или настъргана лимонова кора около 1-2 с.л.)
3 броя яйца ( едното е за намазване)
80 мл. олио (или 1:1 можете да сложите олио, мас  и чисто масло)
50 г. стафиди
50 г. сушени ябълки
3-4 с.л ром (или друг алкохол леко разреден)

1-2 с.л. филирани бадеми за поръска (аз сложих фъстъци, тъй като бадемите за целта се изядоха предварително  и не стигнаха до поръската)


СТЪПКИ:

1. Накисваме стафидите и сушените ябълки (вие можете да използвате и друг вид сушени плодове) в рома за около час (аз ги накиснах в казанлъшка ракийка от рози, поразредена, поради липса на ром).
2. В подходяща купа (или тавичка) си пресяваме брашното, към него добавяме солта, ванилията, сухата мая и захарта. Разбъркваме добре сместа.
3. Правим кладенче, в което чукваме двете яйца,  добавяме затопленото прясно мляко и олиото. 
4. Замесваме си меко еластично тесто. С намазнени ръце доомесваме и прибавяме на части подсушените и оваляни в брашно стафиди и сушени ябълки. Прехвърляме тестото в по-дълбока и кръгла (не голяма) тавичка или продълговата форма за кекс, и оставяме да втаса.
5.  След което намазваме с разбитото яйце и поръсваме с бадемите (в моя случай с фъстъци и пак не беше зле).
6. Печем в предварително затоплена фурна на 170 градуса до готовност.
Охлаждаме върху решетка готовия козуначен хляб.



Да ви е сладко и цветно на днешния ден (и не само) :)




 


Продукти:
2-3 с.л. ром
75 гр стафиди
7 гр суха мая или 20 гр прясна
250 мл топло прясно мляко
100 гр захар
500 гр брашно + 50 гр за овалване на стафидите
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. настъргана лимонова кора
2 яйца, леко разбити
1 с.л. краве масло
1 с.л. свинска мас
2 с.л. растителна мазнина

За намазване:
1 яйце, леко разбито
1-2 с.л. филирани бадеми за поръсване - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=464:mazanec-czech-easter-bread&catid=12:keksoveisladkishi&Itemid=12#sthash.lZtBOSHN.dpuf
Продукти:
2-3 с.л. ром
75 гр стафиди
7 гр суха мая или 20 гр прясна
250 мл топло прясно мляко
100 гр захар
500 гр брашно + 50 гр за овалване на стафидите
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. настъргана лимонова кора
2 яйца, леко разбити
1 с.л. краве масло
1 с.л. свинска мас
2 с.л. растителна мазнина

За намазване:
1 яйце, леко разбито
1-2 с.л. филирани бадеми за поръсване - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=464:mazanec-czech-easter-bread&catid=12:keksoveisladkishi&Itemid=12#sthash.lZtBOSHN.dpuf


Продукти:
2-3 с.л. ром
75 гр стафиди
7 гр суха мая или 20 гр прясна
250 мл топло прясно мляко
100 гр захар
500 гр брашно + 50 гр за овалване на стафидите
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. настъргана лимонова кора
2 яйца, леко разбити
1 с.л. краве масло
1 с.л. свинска мас
2 с.л. растителна мазнина

За намазване:
1 яйце, леко разбито
1-2 с.л. филирани бадеми за поръсване - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=464:mazanec-czech-easter-bread&catid=12:keksoveisladkishi&Itemid=12#sthash.lZtBOSHN.dpuf

Продукти:
2-3 с.л. ром
75 гр стафиди
7 гр суха мая или 20 гр прясна
250 мл топло прясно мляко
100 гр захар
500 гр брашно + 50 гр за овалване на стафидите
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. настъргана лимонова кора
2 яйца, леко разбити
1 с.л. краве масло
1 с.л. свинска мас
2 с.л. растителна мазнина

За намазване:
1 яйце, леко разбито
1-2 с.л. филирани бадеми за поръсване - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=464:mazanec-czech-easter-bread&catid=12:keksoveisladkishi&Itemid=12#sthash.lZtBOSHN.dpuf

Няма коментари:

Публикуване на коментар