24 май 2014 г.

Мусака с чушки, ориз и кайма

Или вариация на пълнени чушки, но със заливка като за мусака. Вкусът е същият (дори е по-вкусно), само начина на поднасяне е по-различен. Навярно много от вас си правят тази мусака и знаят за какво иде реч  :smile1:




Продукти:

за мусаката -

1 ч.ч. ориз
10 броя печени зелени и червени чушки (може и по-малко)
около 500 г. кайма
1 глава кромид лук
1 морков
5-6 с.л. доматено пюре
сол, черен и червен пипер, кимион, чубрица на вкус
олио

за заливката -

3 броя яйца
250 мл. прясно мляко (при липса може и с кисело)
2-3 с.л. брашно

или заливка от заквасена сметана (около 300 мл.) разбъркана с 2-3 яйца


СТЪПКИ:

Има два начина за приготвянето на мусаката.

1. Единият е да запържим в олио предварително почистените и настъргани (или нарязани на дребно) кромид лук и морков, добавяме нарязаните на ивички чушки, доматеното пюре.
Прибавяме почистеният и измит ориз и каймата размита с 1 ч.ч. вода и подправките на вкус.
Разбъркваме добре и запържваме всичко до изпаряване на водата и леко набъбване на ориза.
Прехвърляме в тавичка, наливаме още 2 ч.ч. вода и печем във фурната до готовност на ориза. Ако е необходимо, доливаме още малко вода.
Когато е готов ориза, заливаме със сместа за заливката и запичаме отново за кратко до приятен загар.

2. Другият начин (по-бърз и по-мързелив :smile1: )  е всички продукти за мусаката (лука и моркова - настъргани, чушките нарязани на малки ивици или парчета, каймата размита с малко вода, доматеното пюре, олио, ориза и подправки на вкус) да смесим в тавичката, в която ще печем, разбъркани добре, доливаме вода около 3 ч.ч. (при нужда още малко) и запичаме до готовност.
Заливаме отгоре по-същия начин със заливката до приятен загар.

По желание поднесете с кисело мляко и със салатка според сезона  :smile1:





Добър апетит!

2 коментара: