26 май 2014 г.

Домашен млечен сладолед



Сладолед мога да ям по-всяко време на годината, и по всяко време на денонощието  :smile1:  
С ядки, с плодове, но най-важното е да е вкусен, а такъв може да бъде само домашно приготвения сладолед, поне знам какво има в него  smile3503


Ето и първата рецепта за един чудесен домашен сладолед, който се приготвя много лесно и е наистина вкусен :smile1:




Продукти:

1/2  литър пълномаслено прясно мляко (ако е домашно е най-добре)
4 броя жълтъци
1/2  до 1 ч.ч. захар (с 1 ч.ч. става много сладък)
2 пакетчета  ванилия
по желание - ядки, стафиди, сушени плодове

СТЪПКИ:

1.  Сваряваме млякото заедно със захарта. 
2. Разбиваме жълтъците, и ги затопляме с малко от вече свареното мляко, за да не се пресекат. Прибавяме ги на тънка струйка към млякото, слагаме и ванилията и бъркаме непрекъснато докато заври и се сгъсти леко.
3. Оставяме да се охлади, като от време на време разбъркваме. 
4. Готовата вече изстинала смес прехвърляме в кутия (от сладолед или подобна) и разбиваме с пасатор за кратко, за да влезе въздух в сместа. 
5. Слагаме  сладоледа в камерата, за да се замрази. През 30-40 минути  разбиваме сместа с миксер, за да се не образуват  кристали, а да стане хомогенен. 
По желание накрая при последното разбиване можете да сложите ядки, стафиди, сушени плодове.



Поднасяме  сладоледа  със сладко, плодове, бисквитка, шоколад или топинг по избор.  



Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Цели яйца,или само жълтъците

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се, че се забавих с отговора, използвам само жълтъците. Ще се радвам да го направите и харесате вкуса му.

      Изтриване