11 юни 2014 г.

Гретен (гратен, огретен) с тиквички

Бях решила да правя кюфтета от тиквички, но мързелът ми подшушна друго :)
Този гретен правя рядко, защото май аз само си го ям. Моите не признават друго, освен пържените тиквички. Всичко останало с тях им е съмнително и нетипично на вкус.
И все пак, опитайте и ще се уверите, че е вкусно и така.
Забърква се буквално за по-малко от 5 минути, опича се бързо, а е и здравословен!
А какво означава гретен ? 
Гретен е кулинарен термин със следното съдържание: огретен, гратен или гретен – това е всяко ястие, залято или покрито отгоре със сирене, кашкавал, мляко, сметана или галета смесени с бучки масло. Такова ястие задължително е приготвено във фурна или под грил, като е запечено до златиста коричка. 
Терминът е френски - "au gratin" или "gratinée”, откъдето идва и българското огретен и се използва за всички ястия, приготвени по този начин. Огретенът се приготвя в специални кръгли или овални огнеупорни съдове, наричани гратин (gratin).


Продукти:

3 средно големи тиквички (около 0.500 кг.)
4 броя яйца
100 г. сирене
100 г. извара
100 г. брашно
2-3 с.л кисело мляко
сол, черен пипер на вкус
копър


СТЪПКИ:

1. Почистваме и измиваме тиквичките. Настъргваме ги на едро ренде, посоляваме и оставяме да се отцедят.
2. В купа чукваме яйцата, прибавяме изварата и натрошеното сирене, киселото мляко, черен пипер и сол на вкус, и нарязан на ситно копър (количеството е според вкуса). Добавяме и отцедените тиквички (най-добре отцеждаме с ръце) и разбъркваме всичко с вилица до хомогенна смес.
3. Прехвърляме в тавичка (леко намаслена на дъното) и запичаме до приятен загар (до стягане на яйцата).


Киселото мляко върви на тиквичките, поднесете по желание и с това ястие!
Приятен апетит!

2 коментара:

  1. Страхотен гратен, обожавам такива ястия, леки, летни и вкусни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване