16 юли 2014 г.

Сладолед пана-кота с кисело мляко

Панакота е класически италиански десерт, приготвянето на който отнема удивително кратко време. Поднася се покрит с плодов сироп, желе, сладко или конфитюр. Съставът му може да бъде най-разнообразен – с шоколад и кафе, какао, сметана или кисело мляко.

 След щтателният преглед на рецепти за панакота и наличността на продуктите у дома, реших да приготвя панакота с кисело мляко. Добавих и един вече презрял банан, а после реших да сложа половината от купичките във фризера, и така имах и сладоледена панакота. 



Продукти:
200 мл. прясно мялко
2 пак. ванилия (или капки есенция)
2-3 с.л. захар
1 пакетче желатин от 10 г.
150 мл. кисело мляко
1 банан
 конфитюр от ягоди ( или малини, боровинки, кайсии праскови)


 СТЪПКИ:

1. Разтваряме желатина в чашка (или купичка) с 4 с.л. студена вода и оставяме да набъбне. След което го разтваряме на водна баня или в микровълновата за кратко.
2. Загряваме млякото със захарта на котлона и добавяме вече разтворения желатин.
3. В купа изсипваме добре разбитото кисело мляко и ванилията. 
4. На тънка струйка добавяме прясното мляко към киселото с постоянно бъркане. Прецеждаме сместа през цедка , за да няма бучици, ако е необходимо (или с пасатор).
4. Пасираме един банан и прибавяме към млечната смес. Разбъркваме добре всичко. 
5. Разпределяме в купички и слагаме в хладилника да стегнат за няколко часа.
6.  Изстуденият и вече стегнат  крем обръщаме върху чиния и поливаме с леко затоплен конфитюр (или сладко по избор). 
За по-лесно изваждане, потапяме купичките в гореща (не вряла и не за дълго) вода и обръщаме десерта в чиния.
Може да се гарнира с плодове според сезона или с ядки.

Или преместете купичките във фризера, след няколко часа ще имате сладолед-панакота, обръщате върху чиния и гарнирате по вкус.

Да ви е сладко!!!


Източник - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=295640.0


Няма коментари:

Публикуване на коментар