26 юли 2014 г.

Сладкиш с цели сини сливи

Това сладкишче го правя вече няколко пъти, като винаги сливите ги режа на две и слагам с отвора нагоре върху кексовата смес преди да се изпече. Освен, че става красив, лесен е и е вкусно вкусен :)
Този път реших обаче да извадя костилките на сливите и да ги сложа цели. Имах известни подозрения, че ще натежат много и ще паднат на дъното, но пък си представях в разрез колко ще бъде красив.
Е, паднаха на дъното, и не успях да ги срежа както искам парчетата. Сливите омекнаха доста, но пък толкова вкусен стана, нищо че изглеждаше така, на мен си ми хареса.
Проблемът беше, че го правих снощи, вече беше тъмно и снимките станаха ужасни. За днес скрих едно парченце, доста мислих поне него да снимам, но се ядосах и си отхапах. И пак реших, че трябва да го снимам. 



 И въпреки всичко, реших да го споделя, а следващият път с нови снимки :)

 Продукти:

2  броя яйца
1  ч.ч. захар
1/2  ч.ч. олио
1 ч.ч.  кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
1 ванилия (или ванилена захар)
12 броя сини сливи (от по-дребните), а ако ги режете по на две и са по големи ви е нужен по-малък брой сливи
пудра захар 


 СТЪПКИ:

1.  Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме киселото мляко с изгасения в него бакпулвер.
2. Добавяме последователно олиото, пресятото брашно и ванилията. Изсипваме сместа в средно голяма тавичка (намазнена и набрашнена, или покрита с хартия за печене) или във форма с падащо дъно.
3. Измиваме сливите, нарязваме ги на полумесеци и ги подреждаме отгоре. 
Или вадим костилките и нареждаме цели :)
4. Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка.


Охлаждаме го върху решетка и  по желание поръсваме с пудра захар.
  

Да ви е сладко :)

6 коментара:

  1. Ммм, много обичам сливи :)
    Страхотен сладкиш!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Незнам защо не ти е харесал вида Вили.Получило се е доста интересно и красиво,а и на вкус сигурно е супер както казваш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, интересно стана :) Но можеше и по-добре, но пък е важен най-вече вкуса :)

      Изтриване
  3. Не винаги може да се направят сполучливи снимки, или пък самото ястие не е "фотогенично". Но това не означава, че не е вкусно и не трябва да се сподели. Фактът, че не си се сдържала и си отхапала от последното парченце, показва колко е вкусен този сливов десерт! :)
    Поздрави и приятен ден, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Тили :) Понякога на едно ястие правя по 100 кадъра, докато улуча точния ъгъл и светлина, добре че апаратите са вече цифрови, та можем и да трием, и да си снимаме до безкрай (докато не изтощим батерията де) и какво ли още не :) Прохладна вечер, Тили :)

      Изтриване