4 юли 2014 г.

Солени протифероли (еклери)

Има ли някой, който все още не си е приготвял еклери у дома !!!! Едва ли, и обикновено си ги пълните с шоколад или любимия крем, нали ? Или пък със солена плънка, мммм също толкова вкусни като сладките еклери.
Аз пък реших да си опростя работата и набързо да забъркам тестото за еклерите, да добавя малко саламче, сиренце, кашкавал, и какви вкусни соленки се получиха да знаете!!
Опитайте и вие!!!


Продукти:

за еклерите -

1 ч.ч. вода (или 50/50 вода и прясно мляко, или само прясно мляко)
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
3-4 бр. яйца

и още -

1 кремвирш на Leki (или колбас по ваш избор, ако не обичате кремвирши)
100 г. сирене
100 г. кашкавал
сусам (или мак) за поръска


СТЪПКИ:

1. В подходяща тенджерка  сипваме водата и олиото, и слагаме на котлона да заврат.
2. След като заврат,  добавяме брашното и бъркаме непрекъснато, докато сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда.
3. Махаме от котлона и оставяме да изстине. След като сместа изстине, едно по едно добавяме яйцата, като след всяко разбъркваме  добре (аз използвам миксер).
4. Към тази смес добавяме нарязания на малки кубчета кремвирш, натрошеното на дребно сирене и настъргания кашкавал. Добавяме сол, ако е необходимо. Объркваме отново добре сместа с дървена лъжица.
5. С помощта на лъжица загребваме от сместа и изсипваме внимателно в намаслена или покрита с хартия за печене тава, като оставяме известно разстояние между еклерчетата. Поръсваме със сусам (или мак) по желание.
При печенето еклерите сами се оформят, така че не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална.
Аз лично опитах и с шприц, но определено не ми допадна формата им (или аз нещо не можах да се справя).
6. Солените еклери печем в предварително затоплена на  200 градуса фурна до готовност (до златист цвят  около 30 минути). 


Идеална следобедна закуска, и не само !!!





Да ви е сладко!!!  





Няма коментари:

Публикуване на коментар