17 август 2014 г.

Лесен сливов пай

Лято е, и пресните плодове изобилстват - какво по-хубаво от това. След сладкишът с цели сини сливи, реших да направя и един лесен сливов пай. Нали обичам лесните рецепти, а тази си е точно такава :) Източника е от тук, и определено си заслужава, ако обичате сини сливи. Опитайте :)





Продукти:

2  яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч.  разтопено масло (или олио)
3/4 ч.ч.  хладно прясно мляко
2 ванилии
2 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
около 500-600 г. сливи (може и повече, според вкуса)


СТЪПКИ:
 
1. Разбиваме яйцата със захарта до побеляване.
2. Прибавяме  разтопеното масло (или олио), прясното мляко и  ванилиите. Разбъркваме сместа.
3. Добавяме постепенно и брашното пресято с бакпулвера. 
4. Разбиваме хубаво отново сместа и я изсипваме в малка тавичка (в моя случай е правоъгълна), намазана с масло и поръсена с брашно (или покрита с хартия за печене).
5.Нареждаме върху сместа сливите, (предварително почистени от костилките и разполовени) с отвора нагоре.
Моето допълнение към рецептата е, че преди да наредя парчетата от плода, (разполовени, а половинките нарязани на по две на филии) ги овалях в равни части смесени галета и захар (ако обичате канела, можете да добавите и от нея).
6. Печем сладкишът в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка.

Изваждаме го и го оставяме да изстине напълно върху решетка.
Поръсваме с пудра захар по желание. 



Толкова бързо и лесно, и вкусно разбира се :) Да ви е сладко !!!


4 коментара:

  1. Вили, прекрасен е! Така сочен изглежда! А сочните сладкиши са ми най-любими. :) Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери :) Точно като за теб е значи, черпя те виртуално !! Спокойна неделна вечер ти желая :)

      Изтриване
  2. Вили, и аз като теб обичам лесните неща, а сладкиша ти е невероятен. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване