25 октомври 2014 г.

Картофени пърленки

Отдавна ми се хапваха домашно приготвени пърленки. 
И докато приготвях продуктите, случайно погледнах и към останалите сварени картофи и реших! Ще са пърленки, ама с картофи. Че какво пък, вкусът ще е още по-хубав дори.
Речено-сторено! 
Но тъй като готовите пърленки нямаха много време за позиране, за вас набързо щракнах няколко. Хубави или лоши снимки, кой ти гледа, домочадието ги нападаше мигновено. Никой не го интересуваше моята Кулинарна Авантюра :)





Продукти:

2 яйца
20 г. жива мая
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. сварени намачкани картофи
3 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
6-7 ч.ч. брашно
кашкавал
чубрица, шарена сол на вкус и по желание


СТЪПКИ:


1. В топлата вода разтваряме маята заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Разбъркваме и оставяме да шупне (да втаса маята).
2. В голяма купа чукваме яйцата, към тях добавяме солта, шупналата мая, олиото и киселото мляко. Разбъркваме добре всичко, добавяме и картофите и отново разбъркваме. Започваме да добавяме и о предварително пресятото брашно.
3. Замесваме средно меко тесто, което може и да е лепкаво малко. Оставяме да си почине за около половин час.
4. От тестото с намаслени ръце късаме топчета (големи колкото един портокал например) и разстиламе в тавичка покрита с хартия за печене и оформяме (с ръце или точилка) пърленката. 
По желание поръсваме с чубрица или шарена сол. Аз пропуснах този момент - чубрица не пожелаха, а шарената сол беше свършила :)
5. Печем в затоплена фурна на 180 градуса до готовност. По желание ги поръсете с настърган кашкавал и върнете за кратко във фурната. 


Хапвайте ги докато са още топлички.



Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Снимките са си чудни! Само да знаеш как огладнвам, като ги гледам... Добре че наближава време за вечеря. :)
    Поздрави, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Гери, все ме успокояваш, благодаря ти :) Добре, че наминаваш редовно да ме усмихнеш с твоите мили коментари! Прегръдки Усмивке!

      Изтриване
  2. И на мен много ми допаднаха твоите пърленки, Вили! Дали ще могат да се пекат на скара?
    Спокойна вечер имаш от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, радвам се, че са ти харесали! На скара не съм правила до сега пърленки, но ако ти си пекла, значи и тези ще станат :) И от мен топла вечер Хриси :)

      Изтриване
    2. Вили, зимата като запалим камината, слагаме гърнето с боб и като замеся пърленки ги пека там. И понеже твоите пърленки имат варени картофи...незнам дали ще станат за скарата. Но нищо не ми пречи да пробвам :)...и после ще споделя какво се е получило.

      Изтриване
    3. непременно да споделиш Хриси, много ще се радвам ако се получат :)

      Изтриване
  3. Изглеждат много вкусно, тези ароматни пърленки и така звучат от продуктите, които си използвала, Вили! Ще опитам предложението ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, благодаря ти! Надявам се, че ще ти харесат и на вкус, поръси и с любимите подправки, и удоволствието ще е пълно :) Поздрави и от мен :)

      Изтриване
  4. Леле, домашни пърленки, нападам ги веднага!

    ОтговорИзтриване
  5. Каква е тази жива мая - виж сега как ме спря да си ги направим тези вкусотии :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пете, това е прясната мая, има я в магазините, но и със суха можеш да ги направиш. Да се похвалиш ако ги направиш, и дано ти харесат :)
      Или пък използвай купешко готово тесто и добави картофките, и подправки на вкус. Въпреки, че от домашното по-хубаво няма :))) Поздрави мила :)

      Изтриване