15 октомври 2014 г.

Приказно, весело и вкусно с ELTI

А Elti е Снежи от Споделено от кухнята на Elti.
Снежи е чудесен човек, винаги лъчезарна, позитивна и мила - това усетих аз, въпреки, че се познаваме само виртуално. Ще се радвам ако някой ден се видим и запознаем и в реалния живот!!
Благодаря на Снежи, че прие с желание моята покана да ми гостува, и за това, че редовно минава да ме навести и в моето виртуално местенце. Драго и много приятно ми е Снежи, да знаеш :)
Ако все още не сте попадали на нейният блог, поправете това веднага. Сигурна съм, че часове наред ще препрочитате публикациите и, ще се любувате на прекрасните снимки, и ще ви се прииска да приготвите по нещичко. Фантазията и любовта към готвенето и е безкрайна. Винаги успява да ме учуди, да ми подшушне някоя идейка или да ме очарова толкова, че да се забравям и да потъвам в нейното чудно виртуално местенце. 
А да знаете само с какво ми дойде на гости!! Красота и  вкусота голяма!
Нямам търпение да ви покажа, за това настанете се удобно и заповядайте на кафе при нас, защото ще ви почерпим с нещо мнооого вкусно!!  
А на теб Снежи, благодаря от сърце за това прекрасно гостуване!




Здравей, читателю, на Кулинарна авантюра!
Днес ще замествам Вили в кухнята и се надявам да не си разочарован от това. Сравнително от скоро следя блога й и знам, че обича да експериментира, да пречупва рецептите през собствената си фантазия, да твори. Тук напълно си пасваме :)
Когато получих поканата си казах "с торта ще ида", но все още не знаех каква. После, като по поръчка, във Фейсбук видях тази красива, есенно декорирана торта. И стартирах една кулинарна авантюра (точно като името на блога на Вили), за да получа това:





Таралежчето, сгушено в хралупка, приемам като символ на уютен и пълен дом. Вили, пожелавам ти винаги така уютно да стопанисваш вируалното си блог-местенце, да е пъстро, вкусно и пълно с много читатели. 


Торта с моркови

Продукти за блатовете:
(за продуктите погледнах във Веселия готвач)

  • 350 г настъргани моркови (на ситно ренде)
  • 300 г захар
  • 220 г масло (свинска мас или олио)
  • 4 яйца
  • 340 г брашно
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 бакпулвер
  • 1 прах ванилия
  • 1 ч.л. канела
Продукти за крема:

  • 125 г масло
  • 160 мл течна сметана
  • 160 г захар
  • 100 г млечен шоколад
  • 250 г маскарпоне
За шоколадовата декорация и оформлението на таралежа:
(харесах си тази рецепта, но не намерих кондензирано мляко и въпреки това ползвах идеята)

  • 90 мл течна сметана
  • 1 пълна с.л. течен шоколад
  • 200 г млечен шоколад
  • 100 г - 150 г печени бадеми (орехи)
  • 5 - 6  овесени бисквитки 


Захарно тесто за декориране: по рецепта на Вики (много хубава и в скоро време ще пусна благодарствена публикация :))


Начин на приготвяне на блатовете:

  • Настърганите моркови смесете със 100 г захар, ванилията и канелата. Разбъркайте и оставете за 5 минутки.
  • След това добавете останалите 200 г захар и разтопеното масло. Разбъркайте.
  • Сложете 1 яйце и разбийте с телена бъркалка, след това сложете едно след друго и останалите яйца, като след всяко разбивате до хубаво смесване.
  • Добавете към сместа 140 г брашно, смесено с бакпулвера. Разбъркайте до хомогенна смес.
  • Налейте млякото и останалите 200 г брашно. Отново разбъркайте до еднородна смес.
  • Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
  • Тавичка, с диаметър 27 - 28 см, застелете с хартия за печене.
  • Изсипете половината от тестото и изпечете в предварително нагрята фурна. След това по същия начин изпечете и останалото тесто.
  • Разрежете готовите блатове на две, през диагонала.
  • След това с купичка изрежете полукръгче (то ще ни служи за телце на таралежа).



Приготвяне на крема:

  • Сложете на водна баня сметаната, маслото, захарта и начупения шоколад.
  • Бъркайте до разтопяване на захарта и шоколада. След това отстранете от котлона и оставете да изстине.
  • Приберете в хладилник до пълно стягане на крема.
  • Разбийте с миксер изстудения крем и добавете маскарпонето. Пак разбийте за кратко, колкото да се обединят.
  • Слепете с крема блатовете (те са като дъги). Намажете тортата от всички страни.

За шоколадовата глазура и муцунката на таралежа:



  • Загрейте сметаната заедно с течния и другите начупени шоколади. Бъркайте до пълното разтопяване на шоколадите (не чакайте да кипне сместа).
  • Оставете малко да се охлади и стегне.
  • С къдрава шпатула нанесете по външните стени на тортата (да получите имитация на пънче). Оставете си малка част и за измазване на таралежчето (ако ви се вижда малко сместа, предвидете още количество шоколад и си направете нова шоколадова глазура)


  • Към останалата шоколадова смес добавете малко начукани бадеми (оставете си за бъдещите бодлички)  и (или) овесени бисквитки.
  • Разбъркайте и от тази смес моделирайте главичката на таралежа.
  • За тялото слепете изрязаните полукръгове от блатовете. 



Разрязана фигурката на таралежа изглежда така:





Намажете цялата фигурка на таралежчето с шоколад. Набодете бадеми за бодлички (цели или разрязани на две - по избор)

Декорацията на тортата (есенните листа) е от захарно тесто гъм пейст.

  • Разточвам на тънко част от тестото и изрязвам желаната форма (листа в случая). 
  • С това инструментче, с топчето, оформям крайчетата на листата.
  • Оставям да засъхнат.
  • След това в няколко капки водка разтварям хранителна боя. С четка топвам в боята, попивам излишното на салфетка и оцветявам листата.



Нямаше как да не сложа и шипки, след оня шипкобер :) На едната боднах карамфилче, на другите две сложих истински мустачки (дори се чудя защо ми беше да правя захарни шипки, като имах истински :))










Тортата е с плътни, влажни блатове. Не се нуждае от сиропиране. Само от добра компания и... следващи две обиколки на стадиона ;)




Да ви е сладко!

На теб, Вили, благодаря за поканата и приеми топла прегръдка от мен!



12 коментара:

  1. Обичам гостенката ти, Вили! Като от приказка е тортата!
    Благодаря ви, момичета за хубавите рецепти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, не се и съмнявам, Снежи е страхотна дама, а за тортата - нямам думи, определено се чувствам поласкана :) Топли прегръдки и от мен :)

      Изтриване
  2. И двете пречупвате рецептите и сте в състояние така да ме изненадате! Снежи, нямам думи за тази красота!!! Вили, великолепен избор на гост, Снежи винаги подхожда много лично към домакините си и точно това прави нейните гостувания толкова специални. Прегръщам ви момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Катенце :) Наистина специално гостуване, като твоето, запомнящо се, цветно и много вкусно :) Определено бях изненадана, повече от приятно! Прегръдки Катенце и за теб :)

      Изтриване
  3. Вили, чудна гостенка си имаш, ама и каква торта е приготвила. С удоволствие се присъединявам на сладка приказка и още по-сладка тортичка. :)
    Благодаря ви, дами, хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре си дошла Гери :) И гостенката, и тортата са прекрасни, усмихнат ден ти пожелавам Гери!

      Изтриване
  4. Това е страхотно, не е по силите ми, но определени е страшно красиво и изглежда много, много вкусно. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И красиво, и вкусно е Пете, но не съм съгласна, че няма да се справиш!

      Изтриване
  5. Eeee, ама направо е много сладурска цялата тази есенна композиция...а и вкуса е вече изпробван от мен - с морковите, де, тъй че - оставам впечатлена много! Вили, Снежи, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много и то Веси! И аз обичам сладкишите с моркови, Снежи как го е разбрала не знам :) Изненадата е пълна, пъстра и много нкусна! Прегръдки и за теб Веси :)

      Изтриване
  6. Благодаря на всички за милите думи! Вили, благодаря и на теб за топлото посрещане! Много се радвам, че изборът ми на рецепта и визия ти е харесал! Това е най-трудното, да уцелиш вкуса на човека, само от виртуалното познаване :)) Прегръдки, мила Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Топли прегръдки и от мен Снежи! Направо в десятката си уцелила :) А аз благодаря за прекрасното гостуване, и до нови срещи :)

      Изтриване