24 ноември 2014 г.

Супа топчета

Няма да ви казвам на колко години съм (а те не са малко), но ще ви кажа честно, че за пръв път правя супа топчета!!! Срам, ама голям срам, но си признавам.
Моята по-голяма сестра прави прекрасна супа топчета и винаги, когато ни се дояждаше, тя беше насреща и с удоволствие ни правеше. Да, но вече сме далеч едни от други, позабравихме супичката на кака ...
Преди няколко дни Вили (голямата ни дъщеря) поиска да и направя супа топчета. Рядко готвя супи у дома, тъй като много много не ги обичат. Боб, леща добре. Но към другите супи са дръпнати. Та това беше идеалният момент хем да наготвя супа, хем за пръв път това да е супа топчета. Знам, че всеки умее да си я приготвя у дома, но това е моята първа супичка, няма как да не се похваля и тук!!
Е, мисля, че се справих доста добре като за пръв път.



Продукти:

1 средно голяма глава лук
1 средно голям морков
2-3 с.л. домати от консерва
3-4 с.л. олио
1/2  к.ч. ориз
1 топка фиде

 
за топчетата -

250 г. кайма
1 яйце
2 с.л. ориз
чубрица, черен пипер, сол на вкус
брашно
 
за застройката - 

1 яйце
150 г.  кисело мляко
2-3 с.л. брашно


СТЪПКИ:

1. В купа объркваме добре продуктите (без брашното) за топчетата, оформяме ги големи колкото една голяма маслина. В отделна купа с брашно прехвърляме топчетата и ги овалваме.
2. Почистваме лука и моркова, нарязваме ги на малки кубчета и ги задушаваме в мазнината в подходяща по големина тенджера. Бъркаме докато омекнат. Прибавяме домати от консервата, посоляваме и прибавяме около 2л. и малко повече дори гореща вода. Вие може да добавите по-малко, но заявката при мен беше за мнооого супа.
3. Когато супата кипне, добавяме набрашнените топчета, като разбъркваме внимателно да не се слепят едни за други.
4. Намаляваме котлона до умерена степен.  Когато оризът в топчетата видим, че е набъбнал, добавяме останалия изчистен и измит ориз и фидето.
5. След като оризът и фидето набъбнат, е време за застройката. В купичка чукваме яйцето, добавяме киселото мляко и брашното и разбъркваме добре, за да не останат бучки. Към сместа добавяме по-малко от горещия бульон и разбъркваме енергично, за да не се пресече. Добавяме докато температурата на застройката се изравни с тази на бульона.
Внимателно изсипваме на тънка струйка застройката към супата и разбъркваме едновременно.
6. Връщаме обратно тенджерата със супата на котлона и варим още 10-15 минути. 
7. Подправяме с черен пипер и пресен нарязан на ситно магданоз.
Овкусяваме по желание с оцет или лимонов сок.

Така направих моята първа супа топчета. Занапред ще я правя по-често :)



Добър апетит!!!



8 коментара:

  1. Изглежда много вкусна!Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Постарах се, следващият път още по-добре! Поздрави!

      Изтриване
  2. Вили, поздравления! Апетитна супа и обясненията са перфектни!
    С удоволствие бих си хапнала!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Тили за което! С удоволствие бих те почерпила една супичка! Поздрави!

      Изтриване
  3. Вили,
    ти си приготвила класическата супа топчета.Аз приготвям топчетата само от кайма и ги пускам във вряща вода / не са оваляни в брашно /.Обирам пяната, после добавям зеленчуци и фиде.А застройката я правя само с жълтъка / не цяло яйце, няма опасност да се пресече /.Твоите топчета с ориз са класиката, супата ти изглежда перфектна.Моята супа е по - лесният, а твоята - по - трудният вариант.Е, справила си се чудесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за оценката Ели! А следващата супа ще е по твоя начин задължително! Поздрави !

      Изтриване
  4. Чудесна е, Вили! Как да не сподели човек?:) Честита ти първа супичка и още много такива да сготвиш! Ех, усмихна ме рано рано. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Кате!! И ти ме усмихна с твоето присъствие! Прекрасен ден!

      Изтриване