10 декември 2014 г.

Вита баница с праз и сирене

Баницата с праз е  много вкусна, и тъй като праз има само през студените месеци, тя си е типично зимна баница. 
Можете да си я приготвите само с праз, или с праз и сирене, да добавите яйца и кисело мляко. Варианти много и все вкусни!
Ако искате да се усеща повече праза, добавете още. Не е нужно да спазвате точно количество на праза и сиренето например. 
Обикновено плънките за баниците, каквито и да са те - сладки или солени, правя на око, точно количество не спазвам.
Ако обичате баница с праз, предлагам да не чакате повече, ами да запретнете ръкави и да си направите една.




Продукти:

400 г. кори за баница
около 300 г. сирене
3-4 големи стръка праз
чубрица, сол
олио


СТЪПКИ:

1. Почистваме праза и го нарязваме на тънки колелца. Задушаваме го в олио (около 2-3 с.л.). Подправяме със сол и чубрица на вкус и разбъркваме. 
2. Оставяме праза да изстине леко и добавяме  натрошеното сирене и разбъркваме добре.
3. Вземаме две кори, намасляваме леко с четка, в единия край слагаме от плънката и навиваме на руло. Така процедираме и с останалите кори и плънката.
4. В намаслена тавичка подреждаме навитите вече готови кори. Нарязваме на  парчета, и намазваме баницата отгоре отново с олио с помоща на четка.
5. Печем в затоплена фурна на около 180 градуса до готовност.
 
 
Хапва се още топла. Да ви е сладко!!


8 коментара:

  1. Чудна баничка си спретнала ,Вили.И аз я правя така или с плънка от праз и орехи .Става много вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ели! С орехи не съм, но със сигурност ще ми хареса с тази добавка и непременно ще опитам следващия път!
      Поздрави!!!

      Изтриване
  2. Да имах сега едно парченце от тази вкусотия... Не съм опитвала, но съм сигурна, че ще ме хареса!
    Поздрави, Вили. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Гери, непременно да си направиш такава баничка! Преди време моите баби правеха, но с дърпани домашни кори, леле колко вкусно беше .... Така и не се научих и аз, а трябваше ...
      Поздрави Усмивке :)

      Изтриване
  3. Една от любимите ми през зимата! Навремето и аз точех кори, но сега при готовите станахме мързеливи, а вкусът е невероятен с домашно приготвени кори!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, чак сега виждам коментара ти, извини ме, не знам как съм пропуснала.
      Моите кори не са точени, но толкова много ми се иска да направя такива, никога не е късно. И определено с такива е мноого по-вкусно. Но сега наистина караме мързеливата, с готовите кори, по-лесно и по-бързо.
      Поздрави!!!

      Изтриване