16 декември 2014 г.

Мъфини с майонеза и лимонова глазура

Мъфини или кексчета, кой както иска да ги нарече. 
През последните два дни се изядоха почти 50 от тези сладури у дома.
И  дори не бях мислила да ги правя. Но след неуспешния ми опит да направя майонеза без яйца, тъй като млякото се оказа, че е на път да се развали, даже и  не помислих да изхвърля сместа. Ако сте опитвали сладкиша с майонеза, знаете колко вкусни са и моите мъфини. И тъй като имах готова смес за глазура, украсата не ми отне почти никакво време. 



Продукти:

200 г. майонеза
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. натурално какао
1 ч.ч. захар
1 пак. бакпулвер от 10 г.
ванилия


СТЪПКИ:

1. В купа слагаме сухите съставки и разбъркваме добре. Към тях добавяме майонезата и водата. Сместа може да се обърка и с вилица на ръка.
2. Приготвяме  си хартиени формички за кексчета, поставяме ги във форми за мъфини и в тях изсипваме от сместа до 3/4 от обема на хартиените формички. 
3. Печем в предварително затоплена фурна на 170-180 градуса до готовност. Проверяваме с дървен шиш дали са готови, обикновено се опичат за 20-ина минути. 
4. Оставяме да изстинат върху решетка и украсяваме с глазура по желание. В моя случай това е лимонова глазура на Dr.Oetker.


Да ви е сладко :)


8 коментара:

  1. Чудесни мъфинки си изпекла Вили.Аз никак не използвам майонезата, но вместо нея може да се използва кисело мляко или сметана.Чудна украса !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ели! Направи изключение някой път и опитай, наистина е вкусно.
      Поздрави!!

      Изтриване
  2. Чудесни са! Пък и повечето печива съдържат мляко и мазнина/ яйца и мазнина, така че майонезата по никакъв начин не пречи. Ели, опитай, много е добро като вкус! :)
    Вили, а твоите кексчета са чудни, чудни! Цяла пекарна май имате у вас, представям си как ухае и какви вкусотии майсториш. :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ухае, ухае :) И да знаеш колко са бързи в яденето моите !!
      Прегръдки Усмивке :)

      Изтриване
  3. С майонезата се получават вкусни печива. Ти хем си я оползотворила, да не я изхвърлиш, хем си направила тези малки вкусотии!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Тили, въпреки че малко се притеснявах. Но се получиха дори много по-хубави и от друг път!!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. Големи сладури си направила, Вили!
    Поздравления и весели празници! :)

    ОтговорИзтриване