17 декември 2014 г.

Зелен фасул яхния с картофи

Не е нещо ново и непознато, но пък е подсещане да си я направите, ако скоро не сте си хапвали от тази вкусна яхния.


Продукти:


зелен фасул консерва
лук
картофи
моркови
домата или доматен сок
олио
брашно
сол, червен и червен пипер, сол на вкус
скилидки чесън
пресен магданоз или  копър

В зависимост от това за колко човека готвите, преценете и количеството на продуктите. 
Аз използвах консервиран зелен фасул - един буркан от 0.500 мл.


СТЪПКИ:

1. Почистваме и измиваме зеленчуците. Лукът (1 глава лук) нарязваме на ситно, картофите (2-3 картофа) на средно големи парчета, морковите (1-2 моркова) на малки кубчета.
2. В тенджера сипваме 5-6 с.л. олио, прибавяме лука и запържваме на средна степен на котлона до омекването му.
3. Ако зеленият фасул не е от консерва, преди да го сложите в яхнията го бланширайте за 10-15 минути.
Към лукът добавяме 2-3 с.л. брашно и разбъркваме енергично на по-слаб котлон, за да не загори. Добавяме веднага около 1 ч.ч. вода и разбъркваме отново, докато се получи еднородна кашичка. Към това прибавяме всички останали зеленчуци, подправки на вкус, нарязан на дребно чесън - около 4-5 скилидки, доматен сок, разбъркваме и доливаме още вода, около един литър.
4. Варим на слаб огън на котлона или във фурната на 180 градуса до готовност на яхнията. Ако прецените, добавете още вода. Когато картофите са сварени, можете да изключите яхнията.
5. При поднасяне поръсете с нарязан на ситно магданоз или копър, според предпочитанията. 
По желание към яхнията поднесете и кисело мляко.


Добър апетит!!

6 коментара:

  1. Вили,
    много често навремето баба ми приготвяше тази вкусна, постна яхнийка.Чудесна е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Зелен боб си похапвам, но не знам защо не слагам картофи?! Ще опитам! :!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Вили, това е любимо на мъжа ми, аз предпочитам без картофи, но той - с картофи. Обаче моята я правя по-рядка, т.е. без да искам все така се получава. При все, че слагам два буркана от 1000 мл, горе долу толкова вода, колкото си посочила, но ми се получава чорба, а не яхния...хм...ще дойда на уроци:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Веси :) Ще се радвам да се видим, ама на уроци при мен, ти!! Може би аз повече я варя, че водата се изпарява, или пък повечко брашно слагам, не знам. Но пък и по-редичка също е вкусна :)

      Изтриване