27 септември 2014 г.

Бисквитено-локумени бонбони

У дома всеки ден си хапваме по нещо сладичко, днес в този дъждовен, студен и мрачен септемврийски ден  реших това да са бисквитени бонбони, които се правят лесно и винаги стават сполучливи. Този път прибавиx малко локум с аромат на пъпеш, ореxова ядка и се получиxа едни чудесни бисквитени бонбони.




Продукти:

300 г.  обикновени (чаени) бисквити
около 70 г.  масло
1 пак. локум от 150 г.
няколко орехови ядки
6-7 с.л. натурален сок
кокосови стърготини
заxар по желание (аз не сложиx)


СТЪПКИ:

1. Бисквитите натрошаваме в подходяща дълбока купа.
2. Прибавяме локума  (нарязан на малки парчета), сока (може да замените с прясно мляко) и размекнатото масло . Разбъркваме добре сместа.
3. Оформяме си малки топчета, във всяко пъxваме по една четвърт от един ореx, дооформяме отново и овалваме в кокосови стърготини. 
4. Прибираме ги в xладилника да стегнат, след което за минутки у дома изчезват.



чудесни са на вкус да знаете



Да ви е сладко, и въпреки лошото време, с такива вкусни бонбонки, денят е винаги прекрасен :)

26 септември 2014 г.

Яхния с кюфтенца

Една обикновена, но мнооого вкусна яхния, която заслужава внимание и място сред останалите рецепти в блога !
На пръв поглед нищо особено, ама децата си облизаха пръстите дори :)




Продукти:

за кюфтенцата -

250 г. кайма 
1  яйце 
сол, чубрица, черен пипер на вкус
1 малка глава лук
галета
1 с. л. кисело мляко и щипка хлебна сода 

за соса -

1 глава лук
1 зелена или червена чушка 
3 4 скилидки чесън
брашно
сол, черен и червен пипер на вкус
олио
пресен магданоз



СТЪПКИ:

1.  Кюфтенцата се приготвят предварително по стандартния начин, с големина малко по-големи от орех и се изпържват. Оставяме ги настрани, докато приготвим соса за тях.
2. Почистваме и измиваме лука и чушката. Нарязваме ги на дребно и ги запържваме в олио, което аз слагам на око. Слагаме червен пипер и разбъркваме енергично, за да не загори. Добавяме малко брашно, около 3 супени лъжици и разбъркваме отново. Добавяме малко вода, колкото желаем да е като количество соса. Слагаме на вкус сол, черен пипер и нарязания на дребно чесън.
3. Оставяме соса да поври на по слаб котлон. Прибавяме кюфтенцата, оставяме да поври още  5 минутки на тих огън и изключваме.





Приятен апетит !!


25 септември 2014 г.

Банички на тиган

Вкусни, хрупкави и бързи банички ! Мама ни ги правеше често, дори от вечерта ги нагъваше за минутки, а на другия ден за закуска ги пържеше. 
Заслужено мисля, че тези банички могат да се впишат и в проекта  "Сръчни ръчички".
Та тази сутрин се сетих за тях, и на минутката ги приготвих. Изядох две три докато ги правех, а след фотосесията малката Дари нямаше търпение да седне и тя да си похапне, разбира се с любимото и кисело мляко !  
Ако все още има някои от вас, които не са приготвяли тези банички, бързичко да поправят тази грешка !


 Продукти:

кори за баница
сирене
олио

 Количеството на продуктите е в зависимост от това, колко банички искате да приготвите. От един лист се прави една баничка


СТЪПКИ:

1. С помоща на четка намазваме лист от кори за баница с олио, поръсваме с натрошено сирене, но без да прекаляваме, за да не станат твърде солени баничките.
2. Сгъваме баничката на плик и притискаме внимателно.Така процедираме и с останалите.
3. С четка намазваме тиган с олио и пържим баничките и от двете страни до златисто, стават бързо, така че внимавайте.




хапнете си ги още топлички с чаша айран, кафе или сок !


Добър апетит и прекрасен ден !


21 септември 2014 г.

Медени сладки хапки

И началото на един проект "Сръчни ръчички", който ще включва бързи  и интересни идейки за приготвяне на сладки и солени вкусотийки.
Идеята се породи днес, когато Вили покани на гости няколко дечица от квартала, с които се сприятели още в самото начало. И разбира се, докато се забавляват, децата обичат да си похапват нещичко.
Та така се родиха тези бързи медени сладки, които пък се оказаха и вкусни.
Дори по-големите малчугани могат да се справят и да ги приготвят сами, и със сигурност ще им достави удоволствие :)





Продукти:

меденки от магазина (моите бяха с правоъгълна форма)
мармалад какъвто най-много обичате (или по-гъсто сладко)
кокосови стърготини  (бели или цветни)


СТЪПКИ:

1. Слепваме меденките с мармалад и ги нарязваме на малки хапки - квадрати или триъгълници. Разбира се това се прави, ако меденките са по-големи, ако са кръгли просто ги слепете с мармалад две по две.
2. Намазваме отстрани отново с мармалад и овалваме в кокосови стърготини.




Ами това е, колкото бързо се правят, още по-бързо се изяждат, пък са и симпатични :)




Да ви е сладко !!

18 септември 2014 г.

Пилешка яхния със зелен фасул

Не съм се появявала скоро с нова публикация, и има много причини за това.
В новият ни дом е уютно, но още има неща за доизпипване, което ме ангажира повече, а готвенето остава на заден план. А и нещо музата ме напусна, избяга от мен ... Но се надявам съвсем скоро да се намерим отново. Носталгията по любимите хора и бащиният дом е голяма ...
Иначе животът си тече на пълни обороти. Голямата ни дъщеря е вече в пети клас, в ново училище и с много нови приятели. Което ме радва много.
Дари също си намери приятелчета, а и на нея след дни и предстои първия ден в яслата, но ще го позабавим, защото милата пак е болна.
Та на този фон от нови емоции блога опустя, но тревогите са ми в повече, та се надявам да ме извините за моето отсъствие. Но съм щастлива, че не сте ме забравили.
Снощи наготвих една бърза яхнийка, и ми се прииска да я споделя с вас. Комбинацията месо и зелен фасул може да ви учуди, но ви уверявам, че е много вкусно!


Всички продукти и подправки са на око, така правя манджичките у дома, а предполагам и повечето от вас така готвят :)

Продукти:

пилешко месо за готвене
зелен фасул (консерва)
червена чушка
домати (пресни или консерва)
кромид лук
стар чесън
сол, черен и червен пипер, чубрица, пресен магданоз (и други подправки по ваш вкус)
олио


СТЪПКИ:

1. Почистваме и измиваме лука, нарязваме го на дребни ивички и запържваме в олио.
2. Добавяме измитата, почистена и нарязана също на ивички червена чушка, месото и прибавяме към лука и запържваме на слаб огън всичко заедно.
3. Прибавяме доматеното пюре, зеления фасул (ако е пресен го бланширайте преди това) и подправките на вкус.
4. Разбъркваме всичко и доливаме по-малко водичка (зависи колко рядка или по-гъста искате да е яхнията, може да посгъстите и с малко брашно). Слагаме във фурната или на слаб котлон (всъщност както я направих аз) до готовност на месото.



Поднасяте топла поръсена с нарязан на ситно магданоз, а по желание и с лъжица, две кисело мляко!


Добър апетит!!

1 септември 2014 г.

Торта Парфе

Обичате ли парфе !? Аз много. А хубавото на този десерт е, че може да се фантазира до безкрай, а вкуса е винаги гарантиран. 
Ето и моето парфе :) Едно много специално за мен парфе, направено с голяма любов за хората, които обичам !!


 Продукти:

за бисквитения блат - основа на парфето -

2 пак. бисквити Petit от по 100 г. (може да замените с бисквити по ваш вкус, но да са меки)
100 г. чисто масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар
50 г. стафиди
50 г. фурми

за крем-парфе -

500 г. заквасена сметана
125 мл. течна сладкарска сметана
1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате по-сладко, добавете още)
2 пак. от по 10 г. желатин

300 г. сладко-желе от праскови (или по ваш избор)
10 г. желатин


СТЪПКИ:

1. Смиламе бисквитите в блендер или натрошаваме на ситно с ръце. 
2. В купа изсипваме натрошените (или смлени) бисквити, добавяме прясното мляко, чистото масло и сушените плодове (фурмите изчистени от костилките и нарязани на парченца). Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
3. Бисквитения блат разстиламе на дъното равномерно на кръгла форма с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера за по-кратко) да стегне за около 30 минути.
4. Разбиваме заквасената сметана с пудрата захар. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го към заквасената сметана и разбъркваме добре. Прибавяме и течната сметана, предварително разбита на сняг и разбъркваме отново внимателно. Изсипваме крема върху бисквитеният блат, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за няколко часа да стегне.
5. Към сладкото прибавяме другия желатин (разтворен в 50 мл. вода да набъбне и разтопен на водна баня или в МВ) и разбъркваме добре. Изсипваме сладкото върху вече стегналия крем, заглаждаме и връщаме обратно в хладилника, за да стегне.
 Може да сложите пресни плодове за декорация отгоре, в моя случай това са пресни къпини.


Толкова лесно и още тооолкова по-вкусно. 


Ето и парченце за вас :)


Да ви е сладко :)