12 януари 2015 г.

Сиропиран тиквеник на рулца със стафиди

Днешната публикация трябваше да бъде една специална торта. Но тъй като рожденика днес е на работа, изненадата остава за утре.
Ще ви почерпя с по парче сочен и много вкусен тиквеник. За здравето на моята половинка, който днес има рожден ден. Може да не съм печелила шестица от тотото, защото и не играя :) Но в живота съм спечелила много повече от шестица. Един прекрасен мъж, всеотдаен и любящ съпруг и баща, и още, и още!!.

Този тиквеник е толкова вкусен, че с удоволствие ви черпя за здравето на моята половинка!!



Продукти:

кори за баница
тиква
стафиди
канела
захар
галета
олио

Всичко слагах на око, количеството на продуктите ще прецените вие самите, в зависимост от тавата, в която ще приготвяте тиквеника.
За една голяма тава с размери с диаметър около 30 см., използвах почти два пакета кори за баница, 50 г. стафиди, една средно голяма тиква, 1 пак. канела, захар на вкус и около 150 г. галета.


СТЪПКИ:

1. Почистваме тиквата, измиваме я и я нарязваме на парчета. Варим я до полуготовност. Отцеждаме я от водата, която я заделяме за сиропиране. Измерваме 2 ч.ч., добавяме 1 ч. ч захар и правим сироп. Но това количество е за почти два пакета кори за баница.
2. В купа намачкваме с вилица сварената тиква, към нея добавяме канела, галета и стафиди и захар на вкус. Тъй като после тиквеникът ще се сиропира, преценете колко захар да сложите в плънката.
3. Намасляваме си тавата, в която ще печем тиквеника. Вземаме три листа от корите, намасляваме с олио с помоща на четка, слагаме от сместа в единия край или по-малко по цялата кора, завиваме на руло, което режем на парчета с широчина около 5 см., които изправяме и нареждаме в тавата като пънчета. Така до запълване на тавата.
4. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.
5. Когато е готов тиквеникът, изваждаме го от фурната, и го заливаме с изстиналия сироп.
6. Изчакваме да си поеме сиропа и преди поднасяне поръсваме допълнително с пудра захар по желание.




 Опитайте, много е вкусен!!





Да ви е сладко!!

5 коментара:

  1. Честит ти рожденик, Вили! От все сърце ви пожелавам здравето, любовта, обичта и топлината винаги да бъдат спътници във вашият дом!
    Прегръдки, мила и благодаря за вкусната почерпка!

    ОтговорИзтриване
  2. Вили, черпя се парче тиквеник за здравето на половинката ти, ех, колко ми се пълни душата, като виждам, че има такива семейства, такива влюбени жени и мъже, които го заслужават. Бъдете все така щастливи - това богатство е достатъчно, ти знаеш! Пък шестиците нека се падат на други - да запълват други празноти:) Ще чакам и тортичката!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит Рожден Ден на съпруга ти , Вили ! Да ти е жив и здрав и да те радва .Чудесна идея за тиквеник.Не съм правила подобен.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  4. Вили, честит рожден ден на съпруга ти! Да е здрав, щастлив и да се радва на хубавото си семейство!
    Правила съм подобен тиквеник - невероятен е! С удоволствие ще се почерпя зя здравето на половинката!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Хриси, Веси, Ели, Тили, благодаря ви от сърце за прекрасните пожелания и за това, че се отбихте тук :)
    Да ви е сладко, прегръщам ви :)

    ОтговорИзтриване