17 януари 2015 г.

Желирана салата с кисело мляко, репички и царевица

Нещо подобно на желирания таратор, но тук вместо краставици добавяме репички и царевица.
Ефектно и също толкова вкусно!


Преди време от Кауфланд си купих бамбукови пръчки в саламура. Честно, и тогава, и сега не знам как и в какво да ги приготвя! Не бях опитвала досега такива и ми беше любопитно.
И когато реших да направя тази желирана салата, не знам защо исках да добавя и от тях. На вкус, безвкусни :))) И още не знам как ще оползотворя съдържанието на цялото бурканче.
И все пак, сложих малко и в тази салата, но не е задължително, може и без тях :))

Продукти:

400 мл. кисело мляко 
1 пак. желатин
1 връзка репички - около 7-8 броя
царевица от консерва - около 1/2 ч.ч. може и малко повече
сол на вкус
1 скилидка чесън
съвсем малко олио или зехтин, а може и без

и бамбукови пръчки, които не са въобще задължителни!


СТЪПКИ:

1. Почистваме и измиваме репичките, а после ги нарязваме на много тънки колелца, може и на малки парченца.
2. В дълбока купа изсипваме киселото мляко, като преди това е добре да го разбиете на ръка или с миксер. Към него добавяме репичките, царевицата, бамбуковите пръчки - по желание, чесъна настърган на ситно, съвсем малко олио и сол на вкус. Ако обичате черен пипер, прибавете малко и от него на вкус. Пресен копър също ако обичате.
3. Разтваряме желатина в 100 мл. студена вода и оставяме да набъбне. На водна баня или за много кратко в микровълновата го разтопяваме. Прибавяме го към млечната смес и разбъркваме внимателно.
4. В малки купички, или форми за мъфини, може и малки чашки, покрити с фолио за печене или прозрачно фолио, разпределяме от сместа.
5. Оставяме в хладилника за няколко часа да стегне желатина.
6. Изваждаме ги от хладилника непосредствено преди сервиране. Внимателно обръщаме формичката върху чинията, в която ще поднесем. Отстрани наслагваме внимателно нарязан на дребно пресен магданоз. 



Вкусно и лесно!! Добър апетит!



И ако някой знае как да оползотворя тези бамбукови пръчки, моля пишете ми незабавно :))

10 коментара:

  1. Много интересна салата, Виолета!
    Такава не съм хапвала.
    Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И се оказа вкусна Аля, поздрави и на теб :)

      Изтриване
  2. Свежа и вкусна! Много слънчеви снимки, Вили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате, този път снимах през деня и наистина се получиха слънчеви снимки.
      Поздрави!!

      Изтриване
  3. Много симпатична салатка, Вили:)
    А бамбуковите пръчки освен в китайско не виждам в какво друго да вложиш. Пиле, ориз, зеленчуци и бамбук, а може и само с пиле и сладко-кисел сос.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Веси!
      А за бамбука, направо се чудя, дали и в китайско ще ми стане вкусен. От българските манджи май по-хубаво няма :)

      Изтриване
  4. Чудна салатка Вили, не съм я приготвяла с царевица и бамбукови пръчки.Дори не съм опитвала какъв е вкуса на сварен бамбук.Но явно не е нещо впечатляващо.Но салатката ти е чудесна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никак не е впечатляващ този бамбук, или аз не мога да го оценя подобаващо. Не си загубила нищо, дори и ако не опиташ въобще. Но салатката наистина е вкусна.
      Поздрави Ели!!

      Изтриване
  5. Изглежда и звучи вкусно салатката, Вили!
    Не съм опитвала желирана салата, ще опитам стана ми интересно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Танче! Желирана салатката е също толкова вкусна, задължително да опиташ!!
      Поздрави!

      Изтриване