28 февруари 2015 г.

Фокача с лимон и босилек

Замесих тесто за мекички, ама то излезе доста. Опържих повече от десетина за закуска, които се изядоха за минутки.
От останалото тесто  реших да  приготвя пак  закуска за следващия ден. Прибрах си грижливо торбичката с тестото в хладилника. 
Половинката ми, поиска да направя питка, но по-плоскичка да била, обикновена. И  веднага си спомних една идея за фокача, която Лора и Стоян приготвиха в предаването си Бон Апети наскоро.

Наистина ароматът на лимон се разнасяше из целият ни дом, докато се печеше фокачата! 


Продукти:

за тестото - от което половината беше за мекици, а другата половина за фокачата

370-400 г. кисело мляко
100 мл. вода
1/2 пак. жива мая
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
5 с.л. олио
2 яйца
брашно за средно меко тесто

и още -

лимон
босилек - пресен или сух


СТЪПКИ:

1. Замесваме си средно меко тесто, което можете да ползвате веднага, или да приберете в хладилника за следващия ден. Или пък във фризера, за след няколко дена.
2. Към затоплената вода добавяме маята, заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Разбъркваме и оставяме маята да шупне, тоест да втаса.
3. В голяма купа или тава си пресяваме брашно, в което правим кладенче. В него чукваме яйцата, добавяме олиото, солта и киселото мляко. Разбъркваме добре и добавяме и шупналата мая, и отново разбъркваме.
4. Постепенно започваме да добавяме брашно, до замесване на нелепнещо, средно меко тесто.
5. За фокачата оставих половината тесто да удвои обема си, след което го премесих отново.
В тавичката на фурната сложих хартия за печене, намазних я, и прехвърлих тестото. Разстелих го с намазнени ръце, така че да приеме формата на тавичката, с дебелина  1 см. Нарязах лимона на много тънки резени, на шайби, и разпределих върху тестото. Притиснах ги леко, намазних отгоре с помоща на четка и поръсих с босилек, в моя случай беше сух.
6. Оставих фокачата да втаса и пекох на 180 градуса до приятен златист загар.



Ароматът на лимонът се разнасяше така уханно, на вкус също беше много приятно съчетание. 


Е, някои от закусващите се оправдаха, и заделиха лимона настрани. Въпрос на вкус. 
Няма как да не разберете дали ще ви хареса, ако не опитате :)))



Приятен апетит!!!

8 коментара:

  1. Вили, добра идея ти е хрумнала. Аз бих харесала, но лимона е едно от нещата, които половинката никак не обича.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. У дома пък обичаме лимони, но някак си не го възприеха съвсем така! На мен пък ми допадна!

      Изтриване
  2. Много свежа фокача, а в комбинация с босилек ароматът е още по-апетитен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Светле, босилекът е прекрасна и много уханна подправка, най-обичам да е пресен!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Супер идея, Вили!
    И Честита Баба Марта, миличка!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Аля, и честита и на теб да е! Бъди здрава и усмихната!!!

      Изтриване
  4. Ароматна питка си направила от тестото за мекици! Много добра идея!
    Приятна неделна вечер, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не вярвах, но наистина ароматът на лимона се разнасяше навсякъде Тили! А от същото тесто такива вкусотийки могат още да се правят!!!
      Поздрави Тили!

      Изтриване