16 февруари 2015 г.

Кифлички със сладко

Сладкото е по ваш избор, но да не е прекалено течно, защото ще се разтече със сигурност.
Дълго се чудех дали да споделя рецептата за тези кифлички. Не, че не бяха вкусни. Ама и снимките станаха едни, никакви.

Със сигурност се харесаха, защото за броени минути изчезнаха. И в крайна сметка се престраших да ги покажа и тук  :))))


Интересното на тези кифлички е, че ги замесих не с вода, прясно или кисело мляко, ами с прясно изцеден сок от червен грейпфрут. Защо ли, ами така ми скимна :)))

Продукти:

за тестото -

3 яйца, от тях един жълтък за намазване на кифличките
100 г. захар
20 г. жива мая или 1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
5 с.л. олио
180 мл. сок от червен грейпфрут
100 мл. вода
брашно за средно меко тесто

сладко по избор за пълнеж
пудра захар за поръсване на готовите кифлички


СТЪПКИ:

1. В чаша затопляме водата и си разтваряме маята, заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно и се оставя да втаса. Ако маята е суха, я добавяме към пресятото брашно.
2. В дълбока и широка купа (или подходяща тавичка) пресяваме брашното и правим кладенче. В него чукваме две яйца и един белтък, добавяме щипка сол, водата с втасалата мая, олиото и сока от грейпфрут.
3. Объркваме добре сместа и към нея постепенно започваме да добавяме от брашното и си замесваме еластично меко тесто. Оставяме около 15-20 минути тестото да си почине.
4. След което го разделяме на 6 топки, и всяка разточваме на тънък кръг. Всеки кръг с остър нож или нож за пица, нарязваме на 16 триъгълника.
5. В широката част на всеки триъгълник  поставяме от сладкото, и всеки триъгълник завиваме на кифличка.
6. Готовите кифлички нареждаме  в тава, покрита с хартия за печене. Оставяме за 15-20 минути да втасат, намазваме с разбит жълтък (заедно с капки прясно мляко и олио) и поръсваме със захар по желание.
7. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. 

Готовите кифлички овалваме в пудра захар по желание, ако не сте ги поръсили преди печене с кристална захар.




Това е, да ви е сладко :)))

14 коментара:

  1. Страхотни кифлички.Как обичам да си хапвам такива вкусотийки. :) Не съм приготвяла тесто с грейпфрут,мерси за идеята Вили.Поздрави и хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз обичам Танче :) Идейката е простичка, но се получиха!!
      Хубави почивни дни Танче!

      Изтриване
  2. Вили, ама как хубаво само ти е хрумнало! Сигурно са били много ароматни, че как иначе! ;)
    Поздрави и да ви е сладко. :)

    П.П. И аз се чудя много на една рецепта - точно заради кофти снимки...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези хрумки са много бързи, стига да ти се мерне нещо пред погледа :) Ароматни чак толкова не, но си бяха вкусни!
      А за твоите рецепти с кофти снимки - ами ти нямаш такива Гери, хич не се чуди!
      Поздрави!!

      Изтриване
  3. Интересна хрумка Вили, да замесиш тестото със сок от грейпфурт. Сигурно са се получили много ароматни кифлички!
    Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изчезнаха толкова бързо, че не усетих твърде този аромат Хриси!! Сигурна съм само, че са вкусни :)
      Поздрави!!!

      Изтриване
  4. Баба ми много често приготвяше кифлички ,Вили.Интересно предложение със сок от грейпфрут.Сигурно са се получили много, много вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна идея, показваща че течността може да е различна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Проверено със сигурност Тили :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  6. Ама че хрумка, Вили, хареса ми!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна идея, Вили!
    Браво, защо пък не..:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали!? Защо пък не, и аз така си казах!!
      Поздрави сърдечни Аля!

      Изтриване